meny mobile
Tillbaka

Against the Current, Glow

av Cristian Duarte

Den brasilianske koreografen Cristian Duarte skapar i höst sitt första verk för Cullberg till nyskapad musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro. Against the Current, Glow skapas som fyra unika soloprojekt för Cullbergs dansare Anna Pehrsson, Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska och Daniel Sjökvist. Urpremiär 20 november på Weld, Stockholm.

Utgångspunkten för Against the Current, Glow är idén om en expedition in i djupet av en dansare sensoriska arkiv. I sitt arbete fokuserar Duarte på dansarnas träningshistorik och rörelser från tidigare verk som dansarna medverkat i. Han har arbetat med idén om en mashup mellan tidigare och nya verk, mellan vad som hänt och vad som ska hända och hur denna samexistens påverkar dansarnas rörelseval och koreografi. 

– För att skapa solot har jag försökt stimulera dansarnas minnen genom att blanda tidigare och nuvarande rörelsemönster och låta en ny känsla och uppfattning strömma fram. Jag vill låsa upp arkiven genom en ström av kemiska och elektriska synapser, där luckor visar sig vara konkreta platser. Ett hav fullt av minimalistiska detaljer, att gripa och glömma bort. När sinnet är muskler, borde det finnas möjlighet att göra tankeprocesser mer elastiska för att trotsa det linjära, som en organism som plötsligt kan simma mot strömmen. Andra livsformer kan glöda i den tidigare så bekanta omgivningen, säger Cristian Duarte om sitt nya verk för Cullberg.

Cristian Duarte har varit verksam som dansare och koreograf sedan 1994 och har sin bas i São Paulo, Brasilien. Han tog examen från PARTS i Bryssel under ledning av Anne Teresa De Keersmaker 2002. 2013 var Cristian Duarte knuten till DOCH i Stockholm som en del i hans magisterexamen i koreografi.

Av:
Cristian Duarte

Musik:
Tom Monteiro

Ljusdesign:
Niklas Jurander

Kostym:
Marita Tjärnström

Dansare:
Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska

Tidigare föreställningar

Theater im Ballsaal, Tyskland, Bonn
Inkonst, Malmö
Inkonst, Malmö
Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn
Folkteatern, Göteborg
Theatre Beryte, Lebanon, Beirut
Theatre Beryte, Lebanon, Beirut
Folkets Hus, Haparanda
Teater Halland, Varberg
Storsjöteatern, Östersund
Weld, Stockholm
Weld, Stockholm
Se fler datum

Av:
Cristian Duarte

Musik:
Tom Monteiro

Ljusdesign:
Niklas Jurander

Kostym:
Marita Tjärnström

Dansare:
Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska