meny mobile
Tillbaka

Horse

av Deborah Hay

– Horse är en övning i överlevnad. Varför? För att det är det enda jag bryr mig om, säger Hay.

Deborah Hay är starkt påverkad av klimatförändringar och det rådande politiska läget, särskilt i USA. Det nya verket Horse för Cullberg bygger på en intuitiv förståelse för risk, effekt och överlevnad, inspirerad av kraften som finns förborgad i ett ensamt grässtrå.

Horse tar sin utgångspunkt i 18 originallåtar, inspelade av Deborah Hay och tolkade av den amerikanske kompositören Graham Reynolds. Enkla, minimalistiska sånger som finns i kroppen och som är koreografins och rörelsens ursprung. Varje dansare styrs av Hays berömda ”what if?”. Till skillnad från i Hays förra originalverk för Cullberg; Figure a Sea från 2015, där dansarna tillsammans skapar och koreograferar under föreställningens gång, strukturerar Hay i sitt nya verk rörelserna och tränar dansarna för att var och en på sitt håll blir en del av det gemensamma, av de synkroniserade rörelserna.

– Graham Reynolds musik är verkets fundament. Den finns under allt, den är alltid där, den kopplar samman och grundar verket. Ljuset och scenbilden av Minna Tiikkainen ger verket sin arkitektur, en stoiskt rymd. Det finns storhet i det men det förtrycker inte. Det finns öppenhet och detaljer och det håller i dansen. Jag bad både Graham och Minna att göra sig av med det uppenbara. Vi behöver inte påstå något. Att överleva är en fråga om livet. Det finns ingen tid, utrymme eller anledning till påståenden, fortsätter Hay.

Efter det framgångsrika samarbetet med Laurie Anderson i Figure a Sea, satte Deborah åter upp The Match från 2004 med kompaniet till hennes retrospektiv Tanz im Augusti i Berlin förra sommaren.

– Jag är intresserad av koreografi som inte ser ut som någonting och som utförs av exceptionellt skarpa och erfarna konstnärer. Rörelserna är få och desorienterande, men ändå mystiskt mänskliga i sin tillämpning i en oundviklig, begränsad rymd, säger hon.

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Scenografi och ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Scenografi och ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram