meny mobile
Tillbaka

Horse, the solos

av Deborah Hay

– Horse, the solos är en övning i överlevnad. Varför? För att det är det enda jag bryr mig om, säger Hay.

Deborah Hays nya verk för Cullberg bygger på en intuitiv förståelse för risk, effekt och överlevnad, inspirerad av kraften som finns förborgad i ett ensamt grässtrå. De senaste åren har Deborah Hay påverkats starkt av klimatförändringar och det politiska läget, särskilt i USA. Efter presidentvalet i november 2020 är förändring möjlig och framtiden ljusare, men året går till historien som ett av de svåraste för internationellt verksamma konstnärer, utan möjligheter till resor eller repetitioner i stora grupper.

I Hays första originalverk för Cullberg; Figure a Sea från 2015, skapade och koreograferade dansarna med utgångspunkt i Hays praktik under föreställningens gång. Till Horse, the solos har Deborah Hay skapat materialet i Austin, Texas och delvis repeterat med dansarna på länk från Cullbergs studio, i nära samarbete med repetitionsledaren Jeanine Durning.

– Jag är intresserad av koreografi som inte ser ut som någonting och som utförs av exceptionellt skarpa och erfarna konstnärer. Rörelserna är få och desorienterande, men ändå mystiskt mänskliga i sin tillämpning i en oundviklig, begränsad rymd, säger hon.

Horse, the solos skulle ha haft premiär på Dans- och Teaterfestivalen i Göteborg sommaren 2020, men har skjutits fram flera gånger på grund av pandemin och hade till slut urpremiär inför en tom salong på Dansens Hus i Stockholm i mars 2021. I september får verket sin premiär inför publik, på Stora Teatern i Göteborg.

Filmregissören Marcus Lindeens kortfilm Dear Dancer som skildrar arbetet inför premiären i mars,  spelades in i Stockholm under våren 2021 och har premiär senare i år.

Deborah Hay är associerad koreograf till Cullberg 2019-2022 tillsammans med Alma Söderberg och Jefta van Dinther. Efter det framgångsrika samarbetet med Laurie Anderson i Figure a Sea, satte Deborah upp The Match från 2004 med Cullberg till retrospektivet om sitt konstnärskap på Tanz im August i Berlin sommaren 2019.

Bild: Eliott Marmouset, Freddy Houndekindo och Louise Dahl fotograferade på Norra Djurgården i Stockholm, 11 maj 2021
Foto: Nina Andersson
Art director: Martin Falck

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram

Produktion:
Samproducerad med Mercat de les Flors, Barcelona

Kommande föreställningar

29.09.2021 Stora Teatern, Göteborg, Sverige
01.10.2021 Vitlycke – Centre for Performing Arts, Vitlycke, Sverige

Tidigare föreställningar

Dansens Hus, Stockholm FRAMFLYTTAT
Dansens Hus, Stockholm FRAMFLYTTAT
Dansens Hus, Stockholm FRAMFLYTTAT

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram

Produktion:
Samproducerad med Mercat de les Flors, Barcelona