meny mobile
Tillbaka

Horse

av Deborah Hay

– Horse är en övning i överlevnad. Varför? För att det är det enda jag bryr mig om, säger Hay.

Deborah Hays nya verk för Cullberg bygger på en intuitiv förståelse för risk, effekt och överlevnad, inspirerad av kraften som finns förborgad i ett ensamt grässtrå. De senaste åren har Deborah Hay påverkats starkt av klimatförändringar och det politiska läget, särskilt i USA. Efter presidentvalet i november 2020 är förändring möjlig och framtiden ljusare, men året går till historien som ett av de svåraste för internationellt verksamma konstnärer, utan möjligheter till resor eller repetitioner i stora grupper.

I Hays första originalverk för Cullberg; Figure a Sea från 2015, skapade och koreograferade dansarna med utgångspunkt i Hays praktik under föreställningens gång. Till Horse har Deborah Hay skapat materialet i Austin, Texas och delvis repeterat med dansarna på länk från Cullbergs studio.

– Jag är intresserad av koreografi som inte ser ut som någonting och som utförs av exceptionellt skarpa och erfarna konstnärer. Rörelserna är få och desorienterande, men ändå mystiskt mänskliga i sin tillämpning i en oundviklig, begränsad rymd, säger hon.

Deborah Hay är associerad koreograf till Cullberg 2019-2022 tillsammans med Alma Söderberg och Jefta van Dinther. Efter det framgångsrika samarbetet med Laurie Anderson i Figure a Sea, satte Deborah upp The Match från 2004 med Cullberg till retrospektivet om sitt konstnärskap på Tanz im August i Berlin sommaren 2019.

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Scenografi och ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram

Produktion:
Samproducerad med Mercat de les Flors, Barcelona

Kommande föreställningar

25.03.2021 Dansens Hus, Stockholm
26.03.2021 Dansens Hus, Stockholm
27.03.2021 Dansens Hus, Stockholm

Av:
Deborah Hay

Musik:
Graham Reynolds

Scenografi och ljusdesign:
Minna Tiikkainen

Kostym:
Behnaz Aram

Produktion:
Samproducerad med Mercat de les Flors, Barcelona