meny mobile
Tillbaka

Translations

av Melanie Mederlind

Pressröster

”…humoristiskt och effektfullt…” Aftonbladet
”Lyrisk atmosfär” Svenska Dagbladet
”…slående vacker och tankeväckande meditation…” Dagens Nyheter
”en lisa” Dagens Nyheter

Uppfattningarna om August Strindberg är många. I regissören Melanie Mederlinds nya verk Translations inspireras hon av, kommenterar eller gör motstånd mot ikonen Strindberg. Cullberg möter Strindberg i en ny form. Exklusivt, oväntat och nära. Translations hade urpremiär i mars 2012 och var ett av två verk i The Strindberg Project.

De sista åren av sitt liv övergav Strindberg i stort sett skönlitteraturen och ägnade sig åt att försöka bemästra det kinesiska språket. ”Nu kommer kineserna, det vore kanske på tiden att lära sig deras språk!” utropar han i en av sina texter. De publicerade resultaten av Strindbergs språkvetenskapliga studier har utdömts av både dåtidens och eftervärldens språkforskare, men de är resultatet av en jättelik satsning av Sveriges störste författare och visar prov på hans svindlande associationsförmåga. Idag, hundra år senare, framstår hans ord nästan som profetiska.

I form av en stiliserad språklektion blir Strindbergs fria associationsbanor och tankebryggor utgångspunkt för regissören Melanie Mederlind och dansarnas undersökning av språket. De lyssnar, upprepar och översätter. Ur det obegripliga framträder plötsligt något vackert och skört som alla kan förstå och dela. Den mångspråkiga ensemblen sveps in av ekon och projektioner, ord och bilder blandas med minnen och fantasier. Språket studsar mot en ständigt skiftande idé om Kina ur det förflutna och från framtiden – som landskap, dröm och dikt.

2012 är det hundra år sedan August Strindberg gick bort och året kommer att präglas av en mängd aktiviteter, både i Sverige och utomlands, som tar sin utgångspunkt i Strindbergs konstnärliga gärning inom olika konstområden.
Föreställningens längd cirka 55 minuter.

THE STRINDBERG PROJECT SAMPRODUCERAS MED FESTSPIELHAUS ST PÖLTEN, ÖSTERRIKE.

Se en intervju med ensemblen här.

Av:
Melanie Mederlind

Idé, regi, dramaturgi och scenbild:
Melanie Mederlind

Kostym:
Ulrika van Gelder

Ljuddesign:
Mårten Ihre

Dramaturg:
Marc Matthiesen

Dansare:

...lekfullhet och humor.

Svenska Dagbladet

Av:
Melanie Mederlind

Idé, regi, dramaturgi och scenbild:
Melanie Mederlind

Kostym:
Ulrika van Gelder

Ljuddesign:
Mårten Ihre

Dramaturg:
Marc Matthiesen

Dansare: