meny mobile
Tillbaka
10.05.2021

Cullberg har urpremiär för nytt verk av Jefta van Dinther

Nästa vecka har Cullbergs stora soloverk On Earth I’m Done: Mountains, med dansaren Suelem de Oliveira da Silva, i koreografi av Jefta van Dinther urpremiär på Dansens Hus stora scen. Det blir Van Dinthers första i egenskap av associerad koreograf för kompaniet och också Dansens Hus första föreställning inför publik på över sex månader.

Under sin tid som associerad koreograf 2019-2022 skapar Jefta van Dinther två nya verk för Cullberg. I den arkaisk-futuristiska diptyken On Earth I’m Done förflyttas publiken till en plats som slitits ut ur tid och rum. Den första delen, Mountains, är ett storslaget solo med Cullbergs dansare Suelem de Oliveira da Silva och har premiär på Dansens Hus den 20 maj. Den andra delen; Islands, med 13 av kompaniets dansare har urpremiär våren 2022.

– Mountains är en skapelseberättelse. Här ställs frågor om vad det innebär att vara människa, att finnas till på och värna om vår planet. Verket undersöker naturens intelligens, hur kultur uppstår, och närskådar de täta band som knyter natur och kultur samman, säger Jefta van Dinther om soloverket som han har skapat tillsammans med dansaren Suelem de Oliveira da Silva.

On Earth I’m Done: Mountains skulle ha haft premiär i höstas, men har flyttats fram flera gånger på grund av pandemin. Delar av verket har visats i en filmad kortversion för Kulturnatten Stockholm 2021 och finns i ytterligare en version på SVT Play, där kortfilmen är en del av satsningen Hemmakultur.

För Cullberg har Jefta van Dinther tidigare gjort de uppmärksammade verken Plateau Effect (2013), som också var hans genombrott för den stora publiken, och Protagonist (2016). Hösten 2011 visade Cullberg även Jefta van Dinthers The Way Things Go på Kulturhuset i Stockholm.

On Earth I’m Done
Mountains
Koreografi: Jefta van Dinther
Verket är skapat i samarbete med och framförs av dansaren Suelem de Oliveira da Silva
Ljuddesign: David Kiers
Scenografi: Numen/For Use
Ljusdesign: Jonatan Winbo
Kostym: Jefta van Dinther och Suelem de Oliveira da Silva
Längd: ca 70 minuter
Producerad i samarbete med: PACT Zollverein Essen, Freiburg Theater och Vitlycke – Centre for Performing Arts
Urpremiär 20 maj, 2021, Dansens Hus, Stockholm

Spelas 20-22 maj kl. 19.00 på Dansens Hus stora scen, publikantal enligt restriktioner.

Pressvisning: onsdag 19 maj kl 16.00 (observera tiden), Dansens Hus, stora scenen. O.S.A till Dansens Hus kommunikationschef susanne.wibert@dansenshus.se senast den 18 maj.

Bio Jefta van Dinther
Jefta van Dinther (SE/DE) är koreograf och dansare, baserad i Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade senare till Nederländerna där han tog examen från Amsterdam School of the Arts (MTD), 2003.Hans arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och iscensätter nästan alltid ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet.

Jefta van Dinthers verk inkluderar: The Quiet (2019), Dark Field Analysis (2017), Protagonist för Cullbergbaletten (2016), As It Empties Out (2014), Plateau Effect för Cullbergbaletten (2013), THIS IS CONCRETE (2012), GRIND (2011), The Blanket Dance (2011), Kneeding (2010), The Way Things Go (2009) och IT’S IN THE AIR (2008).

2021 och 2022 har diptyken On Earth I’m Done för Cullberg urpremiär. Soloverket Mountains, Van Dinthers första verk i egenskap av associerad koreograf, har urpremiär 20 maj 2021. Del 2: Islands, med 13 av Cullbergs dansare har premiär våren 2022.

2019 satte Jefta åter upp Plateau Effect, nu för Staatsballet Berlin. Verket ingick i deras repertoar i Komische Oper Berlin. Jefta skapade också koreografin till musikvideon Monument (2015) av Robyn & Röyksopp.

Jefta undervisar i koreografi och var under åren 2012-2014 konstnärlig ledare för MA-programmet i koreografi vid dåvarande Dans och Cirkushögskolan (DOCH), numera Stockholms konstnärliga högskola/Stockholm University of the Arts.

2012 tilldelades Jefta Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden. 2013 tilldelades han svenska konstkritikers pris för bästa produktion; Plateau Effect, som också valdes till Scenkonstbiennalen i Malmö 2015. Föreställningen GRIND tilldelades finska Säde-priset för bästa ljusdesign och ytterligare tre priser på Favoriten Festival i Dortmund, 2012.

2019-2022 är Jefta van Dinther associerad koreograf till Cullberg tillsammans med Alma Söderberg och Deborah Hay.

Bio Suelem de Oliveira da Silva
Suelem de Oliveira da Silva är född i Rio de Janeiro i Brasilien 1992. Hon började dansa på Deborah Colker Movement Center och blev därefter antagen till P.A.R.T.S i Belgien. Hon började som dansaren i Cullberg 2017 och har sedan dess dansat i verk som; Protagonist av Jefta van Dinther, The Mental States of Sweden in Dance av Mattias Andersson, Figure a Sea av Deborah Hay och NEAR av Eleanor Bauer. Våren 2021 har solot On Earth I’m Done: Mountains, med Suelem, I koreografi av Jefta van Dinther premiär på Dansens Hus i Stockholm. En kortfilm av verket; Mountains: The Hunter, finns sedan mars 2021 på SVT Play.

För intervjuer och mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. I kompaniet är 17 dansare verksamma som har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.