Cullbergbaletten intar Dansmuseet
Cullbergbaletten intar nyinvigda Dansmuseet i Stockholm i ett samarbete med koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Stina Nyberg, Halla Ólafsdóttir och Zoë Poluch. Frågan som sammanfattar det nya projektet med titeln Samlingen är: ”Kan vi dansa utställningen istället för att ställa ut dansen?”. Samlingen presenteras inom ramen för Cullbergbalettens satsning på platsspecifika projekt, Cullberg out in context, och utgör en del av den nya festivalen Dans <3 Stockholm som pågår 4-8 december. Utställningsbygget av Samlingen är öppet 4-6 december, vernissage 7-8 december kl. 17.00-20.00 och föreställningar 10-13 december på Dansmuseet, Drottninggatan 17 i Stockholm.
Bland dräkter, klenoder, dockor, litteratur och målningar från hela världen ockuperar fem koreografer och nio dansare från Cullbergbaletten Dansmuseet under två veckor med berättelser om dans, koreografier, personligheter och politik, något som gruppen använder med nya ögon. Utifrån museets föremål kliver de in i historien och tar den med sig till samtiden. Tillsammans formas en ny samling för museet – en utställning i dansform.
Från Cullbergbaletten medverkar dansarna Åsa Lundvik Gustafson, Jac Carlsson, Gesine Moog, Patricia Vázquez, Adam Schütt och Vincent Van der Plas samt praktikanterna Isabella Edlund, Unn Faleide och Grey Timmers.
Fakta Samlingen
Utställningsbygget är öppet för allmänheten, 4-6 december. Fri entré med festivalpass till Dans <3 Stockholm, övriga 80 kr.
Vernissage 7 och 8 december kl 17.00- 20.00
Föreställningar på Dansmuseet 10-13 december. Fri entré med festivalpass till Dans <3 Stockholm, övriga 80 kr.
Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17, Stockholm.
Om Cullberg out in context
Cullberg out in context är Cullbergbalettens platsspecifika projekt som tar delar av kompaniets verksamhet ut ur sitt vanliga sammanhang till andra scenrum än de traditionella. Koreografin tar utgångspunkt i platsens unika sammansättning av arkitektur, historia och miljö och skapas genom att upptäcka och undersöka dess dolda betydelser. Out in context vill utmana konstnärer och publik och nå ut till ännu fler med en inbjudan att dela intryck och uttryck.
Läs mer och ladda ner bilder på www.cullbergbaletten.se/verk/samlingen
Mer om Dansmuseet www.dansmuseet.se
Mer om Dans <3 Stockholm www.dansstockholm.se
Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 15 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.
Om Dansmuseet
Dansmuseet är ett mångkulturellt museum och kulturcenter mitt i Stockholms city. Förutom den permanenta utställningen presenteras flera tillfälliga utställningar varje år. Du kan förstås se dans – alltid på film, då och då live – och ibland kan du själv dansa på Dansmuseet. Under högsäsong – höst, vinter och vår – har vi en mängd evenemang och aktiviteter att välja bland. Dansmuseet öppnade 1953 i en källare på Operan. Sedan dess har både samlingarna och verksamheten väsentligt utökats och museet hunnit med ett flertal adresser fram till 1999 då det ståtliga bankpalatset på Gustav Adolfs torg, byggt 1918, intogs. Våren 2013 flyttade museet till Drottninggatan 17. Museibutiken och Bistro Rolf de Maré öppnade den 16 april och hela museet öppnade den 25 oktober 2013. Grunden för museets samlingar är Les Archives International de la Danse i Paris skapat av Rolf de Maré. En annan betydelsefull person för Dansmuseets tillkomst och utveckling är Bengt Häger som var generalsekretare på arkivet i Paris och därefter museichef under många år. Sedan 1989 är Erik Näslund Dansmuseets chef.