meny mobile

Om Cullberg

Cullberg är ett nationellt och internationellt samtida danskompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm, grundat av Birgit Cullberg 1967. Tillsammans med inbjudna koreografer och konstnärliga team ges tid åt fördjupat arbete där vi undersöker vad dans och koreografi kan vara, hur dans kan produceras och presenteras. Tillsammans skapar vi en repertoar som kommenterar och reflekterar samtiden. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och internationellt ska får uppleva samtida dans. Kristine Slettevold är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Kompaniet

Från den 1 juli 2022 är Kristine Slettevold Cullbergs konstnärliga ledare och utgör tillsammans med verksamhetsledare Stina Dahlström kompaniets ledning. 17 dansare, ett tekniskt team och ett produktionsteam arbetar i Cullberg.

Historia

Cullberg grundades av Birgit Cullberg 1967 och kompaniet blev världsberömt tack vare hennes förmåga att göra samtida dans tillgänglig, inspirerande och relevant för en stor publik. Birgit Cullberg skapade en bro mellan konsten och publiken, en plattform där allt kunde hända och där visuella och fysiska erfarenheter som flyttade fram konstens gränser tog plats. Det är fortfarande idag Cullbergs starka fundament. Birgit Cullbergs arv och välkända ord “dansen förändras hela tiden för den är rotad i den tid vi lever i” är än idag levande i kompaniets arbete och speglar den tid vi verkar i.

Cullbergs konstnärliga ledare:
Kristine Slettevold 2022-
Gabriel Smeets 2014-2022
Anna Grip (tillförordnad från 2008) 2009-2013
Johan Inger 2003-2008
Lena Wennergren Juras/Margareta Lidström 1995-2003
Carolyn Carlson 1993-1995
Mats Ek 1981-1993
Birgit Cullberg 1967-1981

Samarbeten

Cullberg samarbetar med producenter i Sverige och internationellt som möjliggör omfattande turnéer och möten med en stor publik. De senaste åren har kompaniet samarbetat med Norrlandsoperan, Umeå, Pact Zollverein, Essen (Tyskland), Tanzquartier, Wien (Österrike) och Mercat de les Flors, Barcelona (Spanien), Montclair University, New Jersey, UCLA, Los Angeles (USA), Zodiak, Helsinki (Finland), Operaestate, Bassano (Italien), ccap, Stockholm.

Ett nära samarbete har utvecklats mellan Cullberg och den internationella samtida scenen med starka band till scener och festivaler som Tanz Im August, Berlin (Tyskland), Julidans, Amsterdam (Nederländerna) och Montpellier Danse. Under många år har Cullberg också varit nära Dansens Hus, Parkteatern/Stockholms Stadsteater och Dramaten, senast på Elverket, och även med MDT, Danscentrum, Moderna Museet liksom med Nordiska Museet, Scenkonstmuseet, Stockholm, Rum för dans, Brådjupa dansfestival och det nyss startade nätverket Nordic Next.

Genom Cullbergs internationella praktikprogram tar kompaniet ansvar för länken mellan en dansares utbildning, arbetsliv och professionella utveckling. Nära samarbeten är etablerade med DOCH, Dans- och Cirkushögskolan Stockholm, MTD, University for the Arts Amsterdam, The Place London, Artes, Arnhem, Codarts, Rotterdam Dance Academy och Den Danske Scenekunstskole. Sedan 2021 samarbetar Cullberg inom Erasmus, det europeiska utbytesprogrammet för studenter .

Relation till Riksteatern

Cullberg har varit en del av Riksteatern sedan kompaniet grundades 1967.