meny mobile
Tillbaka
02.02.2015

Cullbergbalettens repertoar 2015

Cullbergbalettens konstnärlige ledare Gabriel Smeets tillträdde i maj förra året. Nu presenterar han sin första repertoar för kompaniet. Först ut blir nya verk av koreograferna Trajal Harrell och Eszter Salamon som under samlingsnamnet Highlights har premiär på Dansstationen i Malmö 19 mars. I höst skapar den amerikanska koreografen Deborah Hay tillsammans med kompositören Laurie Anderson ett nytt verk för 21 dansare. Figure a Sea har världspremiär på Dansens Hus i Stockholm 25 september. I sommar skapar den brasilianske koreografen Cristian Duarte ett solo till nyskriven musik på theremin av musikern och kompositören Tomás Monteiro. Premiär i november 2015 på MAC Créteil, utanför Paris.

–       Cullbergbaletten presenterar en repertoar av koreografer och dansare som är fast förankrade I 2000-talet och väl medvetna om de särskilda kvaliteterna som konstformen dans har. Jag är väldigt stolt och nyfiken på publikens gensvar, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare Cullbergbaletten.

Cullbergbalettens premiärer 2015:

Highlights
The Return of the Modern Dance av Trajal Harrell (20 minuter)
Reproduction (2015) av Eszter Salamon (60 minuter)

I alla tider har det funnits en kommunikation mellan den som exponerar sin kropp och den som tittar. Mellan dansare och publik. Vad är det som definierar den kommunikationen? Publikens blick har förförts, triggats, regisserats och manipulerats av koreografer. Men vem kontrollerar vem?

Trajal Harrell som ofta arbetar i gränslandet mellan samtida dans och voguens grunder turnerar världen över och flera av hans verk har blivit utsedda till bästa dansverk av bland andra Time Out New York. För Cullbergbaletten skapar han exklusivt ett nytt verk för sex män och han har i sitt arbete låtit sig inspireras av den tidiga moderna dansens inflytande.

Eszter Salamon är verksam som både dansare och koreograf. Hennes Reproduction, för åtta dansare, hade urpremiär 2004 och blev mycket omtalat. För Cullbergbaletten skapar hon i vår en ny version av samma verk: Reprodduction (2015).

–      Trajal Harrell och Eszter Salamon ifrågasätter teaterns lagar och hur publiken uppfattar det som händer på scenen. De är båda intresserade av hur kroppar presenteras inom underhållningsindustrin och av reklambranschen och de närmar sig temat på olika sätt och med olika dansstilar. Highlights presenterar två verk som utmanar vår syn på genus, förvandling och identitet, säger Gabriel Smeets.

Till föreställningarna hör också en serie med för- och eftersamtal samt workshops för unga på temat genus.

Highlights dansas på Dansstationen, Malmö 19-20 mars, Skövde stadsteater 14 april, Dansens Hus, lilla scen, Stockholm 22-23, 25-26 maj och på Holland Festival i Amsterdam 19-21 juni. Reproduction (2015) visas också inom ramen för festivalen Liaison på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 11-12 april.

Figure a Sea (60 minuter)
Koreografi Deborah Hay
Musik Laurie Anderson

Koreografen Deborah Hay skapar ett nytt verk; Figure a Sea med specialskriven musik av kompositören Laurie Anderson. 21 dansare medverkar i verket, Cullbergbalettens 16 dansare och fem frilansare. Varje dansare följer ett eget score i en helhet tillsammans med alla andra. Figure a Sea kommer att turnera i Nordamerika 2016 vilket blir kompaniets första turné i USA och Kanada på flera år.

–       Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se, säger Deborah Hay om sitt nya verk för Cullbergbaletten.

Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) är en ikon och förgrundsgestalt bland koreografer. Hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet. Det blev en milstople i danshistorien och Hay räknas till en av de mest radikala och tongivande postmoderna konströrelserna. Hay kom senare att fokusera på soloverk och har skapat verk för artister som bland andra Mikhail Baryshnikov. Hon har under sin långa karriär tilldelats flera stipendier och priser.

Den amerikanska musikern Laurie Anderson började sin karriär som skulptör och performanceartist. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed.

Against the Current, Glow (arbetsnamn) (30 minuter)
Koreografi Cristian Duarte
Musik Tom Monteiro

Dansaren och koreografen Cristian Duarte skapar ett solo för Cullbergbalettens dansare Anna Pehrsson och Samuel Draper som ska alternera i verket. Duarte är utbildad i São Paulo vid Estúdio och Cia Nova Danca (1994-2000). Han tog examen från P.A.R.T.S. i Bryssel 2002 och har sedan dess utvecklat sina egna projekt och samarbetat med konstnärer från hemlandet Brasilien och internationellt. Han undervisar bland annat vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm. Bland hans tidigare verk märks The Hot One Hundred Choreographers (2011) som han skapade i samarbete med Rodrigo Andreolli och som har turnerat över hela världen, samt Biomashup (2014).

Turné
Under våren 2015 turnerar Cullbergbaletten i Sverige och utomlands. Sista föreställningen av Benoît Lachambres uppmärksammade verk till musik av Janis Joplin – JJ’s voices – ges i Klintehamn på Gotland 14 mars. Jefta van Dinthers Plateau Effect dansas i Bryssel 6-7 mars och i Bregenz, Österrike 24 april. 11th Floor av Edouard Lock presenteras i Sao Paulo och Rio de Janeiro 7-9 maj.

Samproduktion med Riksteatern
Cullbergbaletten samproducerar med Riksteatern ett verk för mellanstadiet (10-12 år) med fyra dansare och en musiker: Intergalactic Underwater Palace. Koreografen Sebastian Matthias, född och uppvuxen i Tyskland, skapar en lekfull föreställning som utmanar sinnena. Sebastian Matthias är utbildad vid Juilliard i New York och internationellt verksam. Hans koreografi fokuserar på improvisationer som han utvecklar tillsammans med dansarna. Till Intergalactic Underwater Palace har dansarna valts ut vid en audition på Riksteatern i december 2014.

För mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och Marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-602 27 01

erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.