meny mobile
Tillbaka
26.06.2015

Kultmöte med Cullbergbaletten – Deborah Hay och Laurie Anderson i exklusivt samarbete

Cullbergbaletten fortsätter att utmana publikens upplevelse av dans och genom sina nyfikna och internationella samarbeten ritar kompaniet om danskartan. I den nya föreställningen medverkar 21 dansare i ett konstnärligt kultmöte mellan några av scenkonstens allra största: koreografen Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson. Världspremiär för verket Figure a Sea på Dansens Hus i Stockholm 24 september.

Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg. Hay prövar alltid synen på dans och hon var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet vilket blev en milstople i danshistorien. Deborah Hay räknas till en av de mest radikala och tongivande postmoderna konströrelserna. Hon kom senare att fokusera på soloverk och har skapat verk för artister som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav Hay en extra skjuts i den internationella karriären efter premiären på den duett hon skapade för sig själv och Baryshnikov år 2000. Hon har under sin långa karriär tilldelats flera stipendier och priser. I den ordinarie samlingen på Moderna Museet i Stockholm finns en film av Merce Cunningham där Deborah Hay medverkar.

–  Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se, säger Deborah Hay om sitt nya verk för Cullbergbaletten.

Laurie Anderson (född 1947 i Glen Ellyn, Illinois) började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan. Laurie Anderson besökte Sverige senast den 14 september 2012 med en konsert på Uppsala Konsert och Kongress.

I Figure a Sea betraktas dansaren och scenen som ett hav av oändliga möjligheter. Koreografin rör sig mellan att vara tekniskt skicklig och minimalistisk i sitt uttryck. Inget händer av en slump. Hay utmanar, utan att förminska, dansarens intelligens, skönhet och snabbhet. Lätthet, exakthet, synlighet, mångtydighet och jämnhet är verkets ledord.

Deborah Hay frågar alltid sina dansare ”What if?”, ”Vad händer om?”. Hur skulle det till exempel vara ifall alla celler i en kropp kan skapa en dialog med allt som de ser. Med andra ord: ”Jag tittar inte på världen. Jag deltar i den.” Inte bara ögonen ser, utan hela kroppen.

Figure a Sea kommer att turnera i Nordamerika 2016 vilket blir Cullbergbalettens första turné i USA och Kanada på flera år.

Figure a Sea
Koreografi Deborah Hay
Kompositör Laurie Anderson
Scenografi och ljusdesign Minna Tiikkainen
Med 21 dansare, Cullbergbalettens 16 dansare tillsammans med fem frilansare från USA, Finland, Italien och Sverige.*
Längd 60 minuter

Samproducenter
Zodiak – Center for New Dance, Helsingfors, Finland
Peak Performances @ Montclair State University, New York, USA
Balletto di Roma, Rom Italien
Centro per la Scena Contemporanea – Comune di Bassano del Grappa, Italien
CCAP, Stockholm, Sverige.

För mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och Marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-602 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är kompaniets konstnärlige ledare. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.