Premiär för Marcus Lindeens film om Cullbergs samarbete med Deborah Hay
Regissören Marcus Lindeen har gjort film av koreografen Deborah Hays senaste verk Horse, the solos för Cullberg. Kortfilmen Dear Dancer som skildrar arbetet inför premiären förra året spelades in i Stockholm under våren 2021. Premiär blir det på Moderna Museet i samarbete med Tempo Dokumentärfestival söndag 13 mars.
– För mig är dans något abstrakt som är svårt att ta på. Jag är mer van att arbeta med text och berättelser. Det har varit spännande att se vilken väg mitt uttryck tillsammans med koreografen Deborah Hay och Cullbergs dansare skulle ta. Regiarbetet var såklart en utmaning på grund av pandemin eftersom dansarna inte fick vara för nära varandra och allt skulle göras med restriktioner, säger Marcus Lindeen.
Sommaren 2020 skulle Cullberg ha haft premiär på det nya verket Horse av den legendariska amerikanska koreografen Deborah Hay. Pandemin satte stopp och premiären flyttades fram flera gånger. Deborah Hay som inte kunde resa fortsatte att repetera från sitt hem i Austin, Texas med dansarna på länk i studion i Stockholm. Verket utvecklades till en serie solon när dansarna på grund av restriktionerna inte fick arbeta för nära varandra. I mars 2021 genomförde dansarna till slut premiären utan publik, ensamma på Dansens Hus stora scen i Stockholm. Samtidigt började arbetet med Marcus Lindeen som bjudits in för att skildra arbetet inför premiären, på och utanför scenen. Pandemin var på många sätt utmanande och ställde nya krav på kreativitet och flexibilitet. Arbetet med Dear Dancer gjorde det möjligt för Cullberg att fortsätta skapa och att utveckla arbetet mellan dans och film.
– Jag kände genast att Marcus kärlek till språket och hur det överförs mellan personer i film är likadan som min egen förtjusning över hur språket påverkar hela dansaren, säger Deborah Hay.
Dear Dancer har urpremiär på Moderna Museet som en del av Tempo Dokumentärfestival söndagen den 13 mars kl 14.00.
Plats: Moderna Museets biograf. Ett samarbete mellan Cullberg, Dansens Hus, Moderna Museet och Tempo Dokumentärfestival.
Credits:
Titel: Dear Dancer
Regi: Marcus Lindeen
Koreografi och berättarröst: Deborah Hay
Foto: Ita Zbroniec-Zajt
Musik och ljud: Hans Appelqvist
Klippning: Alexandra Strauss
Med Cullbergs dansare: Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Anand Bolder, Benjamin Pohlig, Camille Prieux, Eleanor Campbell, Eliott Marmouset, Eszter Czédulás, Freddy Houndekindo, Johanna Tengan, Katie Jacobson, Louise Dahl, Mohamed Y. Shika, Unn Faleide, Vincent Van der Plas
Producent: Jesper Kurlandsky
Exekutiva producenter: Gabriel Smeets, Stina Dahlström, Emmy Astbury
Produktionsbolag: Fasad Production AB
Med stöd från:
The Barbro Osher Pro Suecia Foundation
Dansens Hus, Stockholm
Riksteatern
Utgivningsår: 2022
Produktionsår: 2022
Biografier
Marcus Lindeen
Marcus Lindeen är dramatiker och regissör. Hans senaste pjäs heter L’Aventure invisible (Det osynliga äventyret) och hade premiär på Festival d’Automne i Paris. Under våren 2022 spelar den på Schaubühne i Berlin, Wiener Festwochen i Wien och Piccolo Teatro i Milano. Dokumentärfilmen Flotten hade premiär på CPH:DOX i Köpenhamn 2018 och belönades med festivalens huvudpris. Flotten har sedan dess visats på över femtio festivaler (IDFA, BFI London, Zürich, Melbourne, Sao Paolo, Moskva) och visats på biografer i elva länder, bland dem Frankrike, Mexiko, Storbritannien och USA. New York Times valde ut Flotten till “Critic’s Pick” och filmen sändes på BBC Storyville. 2019 vann Flotten Prix Europa för bästa europeiska teve-dokumentär. Samma pris tilldelades 2011 Marcus Lindeens debutfilm Ångrarna som även belönades med en Guldbagge. Marcus Lindeens andra film Accidentes Gloriosos hade premiär vid filmfestivalen i Venedig där den belönades för bästa medellånga film. Marcus Lindeen bor i Paris och Stockholm. Han är doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola och forskar om ”Den iscensatta dokumentären” genom ett konstnärligt projekt som består av både film- och teaterarbeten.
Deborah Hay
Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete grundades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hay fokuserar sitt arbete på att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser, att gå ifrån inlärda mönster. Hon tillbringade många år med att koreografera soloverk för konstnärer som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett The Match på Montpellier Danse, 2005. Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. Den 5 maj 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et Des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister. 2015 skapade Deborah Hay Figure a Sea direkt för Cullberg (dåvarande Cullbergbaletten) med musik av Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest hyllade på senare år och har turnerat i USA och över hela Europa och presenterats på viktiga festivaler som Montpellier Danse och International Festival of Contemporary Dance of the Biennale of Venezia. Deborah Hay är associerad koreograf till Cullberg 2019-2022.
För intervjuer och mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com
Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.