Våtmark repareras, fire talks i solnedgång och åsnepromenad – nu släpps hela programmet till Explorations of Now i Huddinge
Explorations of Now, Orlångens naturreservat, Huddinge 12–15/8 & 19–22/8
Torsdag den 12 augusti invigs Explorations of Now | Walk in art, with nature i Orlångens naturreservat i Huddinge. Under två långhelger bjuds allmänheten in att uppleva ett fullspäckat program med installationer, workshops, samtal, dans och dokumentation för både barn och vuxna.
Vid Balingsta gårds ridhus i Orlångens naturreservat i Huddinge byggs just nu baslägret för Explorations of Now | Walk in art, with nature. Under åtta dagar i augusti (12–15/8 & 19–22/8) utgår därifrån en unik upplevelse där konst samverkar med natur och låter besökarna tillsammans inleda resan mot en hållbar värld.
Som öppningsakt bjuder en av projektets initiativtagare Kultivator in besökare och konstnärskollegor till en koreograferad rörelse för att ändra loppet av ett dike som rinner ut i sjön Orlången. Den performativa skulpturen är gjord i samarbete med naturreservatets föreståndare Richard Vestin, och firar Explorations of Nows samverkan med platsen.
Det skenbart oskyldiga diket är ett av de mänskliga ingrepp som på allvar skadar balansen i ekosystemen i naturreservatet. När gamla våtmarker torrläggs genom dikning, försvinner livsmiljöer för stora mängder fåglar, insekter och vattenlevande organismer. Vattnet som leds rakt ut i sjön, för också med sig stora mängder näringsämnen som leder till igenväxt och till slut syrebrist och döda bottnar. Genom att tippa ner stenblock i diket, ändras vattnets väg, näringsämnen hinner tas upp av växter och reparationen av en våtmark har börjat.
– För Kultivator har metoden att föreslå genom att göra, varit en del av praktiken sedan starten 2005. En avgörande del av Kultivators arbete i Explorations of Now, har varit att bjuda in biosfären som medskapare i den konstnärliga undersökningen. Med den performativa skulpturen Reparera våtmark, är aktionen att välta stenblock bara ett första steg i ett långt arbete som vatten, mikroorganismer, växter och djur kommer att fortsätta under åratal framåt, säger Malin Lindmark Vrijman, en av grundarna av Kultivator.
Hem för fladdermöss
I baslägret finns även möjlighet att aktivt ta del i att förbättra levnadsförhållandena för fladdermössen i Orlångens naturreservat. Fladdermöss har svårt att hitta bra skydd med anledning av bristen på gamla ihåliga träd, samt att de konkurrerar med bland annat fåglar och getingar. I workshopen “Making Bat spaces” bjuds besökarna in till att skapa hem anpassade för fladdermöss.
Gå med åsnorna Jenny och Jack
Under Mirror Shots: On the Shores of Now med Malin Lindmark Vrijman and Karin Bolender bjuds särskilt yngre besökare in till en promenad i ottan med åsnorna Jenny och Jack. Klockan 06.00 lördagen den 14 augusti avgår ekipaget från platsen “Barn 2” och ut i Orlångens naturreservat.
Samtal i solnedgång
I Explorations of Nows basläger anordnas varje kväll vid solnedgång Fire Talks. Tillsammans med projektets initiativtagare och inbjudna gäster diskuteras ämnen som rör konst, natur och världen vi lever i som den ser ut i dag och hur det kan komma att se ut i framtiden. Runt öppen eld, med utsikt över våtmarker och hagar i Orlångens naturreservat pratar bland andra Filippa Bergin, Göran Gennvi, Emma Stenström, Magnus Åkerlind och Pratik Vithlani om natur, konst och var vi är i dag i förhållande till Agenda 2030. (Att vara nyfiken grön – Explorations of Now Fire Talks, torsdag 19/8 klockan 18.00)
Filippa Bergin har arbetat med hållbart företagande och samhällspåverkande investeringar i mer än 20 års tid hos bl.a. Världshälsoorganisationen (WHO), Storebrand gruppen, Axel Johnson Gruppen, Axstore, Karolinska Institutet och Amnesty business group. Idag är Filippa chef för forskning och utveckling hos Global Child Forum och har olika styrelseuppdrag inom civilsamhället, internationella organisationer och myndigheter, bl.a. styrelseledamot hos SIDA.
Göran Gennvi har arbetat med utvecklingsfrågor sedan mitten av 1980-talet. Det har handlat om alltifrån samhälls-, organisations- och ledarfrågor till personlig utveckling, och så ofta det varit möjligt med naturen som lärare och klassrum. Görans teorier och metoder är en kombination forskningen från MIT och Harvard och visdom från urfolken, First Nation i Nordamerika. Göran har fler styrelseengagemang bl.a. ledamot hos Albaeco – medgrundare Stockholm Resilience Centre.
Emma Stenström är docent i företagsekonomi och chef för Center for Arts, Business & Culture (ABC) vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon forskar och undervisar i hållbarhet, ledarskap och cirkus. Vid sidan av det akademiska är hon sedan år 2000 regelbunden krönikör i Dagens Industri och har stor erfarenhet från olika styrelser. Professionellt och privat försöker hon leva som hon lär, och röra sig mellan olika miljöer.
Magnus Åkerlind arbetar med konceptutveckling och projektutveckling inom kommunikation, nu hos Stiftelsen Ekskäret, har skapat ungdomsturnén we_change (nu hos Fryshuset) och har samarbetat med en mängd aktörer såsom WWF, IKEA, SIDA, Trygg Hansa, Ungdomar.se med flera. Magnus är också drivande i den ideella föreningen Protus som bl.a. arrangerar lägerverksamhet för unga.
Pratik Vithlani är VD för TYP Kulturkapital som arbetar med utvecklingsprocesser hos en rad kulturinstitutioner, kulturmyndigheter och konstnärsdrivna initiativ. Han har en bakgrund inom både med riskkapitalindustrin och management consulting, och därutöver engagerats i biståndsrelaterade projekt. Pratik är ledamot i Nämnden för Hemslöjdsfrågor och genom uppdrag med Riksteatern varit delaktig i utvecklingen av projektet Explorations of Now.
Fler Fire Talks presenteras på explorationsofnow.se/fire-talks
Bakom Explorations of Now står danskompaniet Cullberg, konstkollektivet Kultivator och Institutet för Framtidsstudier. Upplevelsen utgår från Balingsta Gårds ridhus i Orlångens naturreservat för att sedan ta besökaren genom en guidad tur runt om i naturreservatet där över 20 dansföreställningar, konstinstallationer och performance art presenteras med bergväggar, fält, mossa, träd och vatten som medskapare.
Eventet är kostnadsfritt, men för att delta bokar du biljett till respektive dag eller särskilt event på explorationsofnow.se/tickets.
Se hela programmet på explorationsofnow.se/program
Kontakt
Seth&Östen | hej@sethosten.se | 0734-201633
Karin Bernhardsson karin@sethosten.se
Johanna Carlberg johanna@sethosten.se