meny mobile
Tillbaka

Dansbänkar i Jönköpings län

En Dansbänk är en digital dansupplevelse med syftet att göra den professionella danskonsten tillgänglig för alla invånare i Jönköpings län. På olika platser runt om i länet skapar danskonstnärer och koreografer dansverk som filmas och som är specifika för just den platsen. Besökarna upplever dansverket genom sin mobiltelefon med hjälp av en QR-kod som finns på platsen. Eftersom alla verk är skapade specifikt för en plats, går verket också bara att uppleva på just den platsen. Det finns hittills 16 dansbänkar runt om i länet. Dansbänkarna skapas i projektet DANSSpår, som är en del av Kulturutveckling, Region Jönköpings län. De aktuella dansbänkarna är skapade i samarbete med Värnamo kommun, Vaggeryds kommun och Gislaveds kommun.

Cullberg medverkar i länets projekt Dansbänkar med solon ur sin aktuella föreställning Horse, the solos i koreografi av kompaniets associerade koreograf, amerikanska Deborah Hay. Under pandemiåret 2020/21 skapade Hay verket via länk, med dansarna på plats i studion tillsammans med repetitionsledaren Jeanine Durning.

  • Dansbänk i Värnamo: I Åbroparken i centrala Värnamo, vid Turkens bänk. Dansare: Vincent van der Plas. I samarbete med Värnamo kommun.
  • Dansbänk i Gislaved: Vid entrén till Glashuset, och inomhus i Glashuset. Dansare: Louise Dahl. I samarbete med Gislaveds kommun.
  • Dansbänk i Vaggeryd: Vid Kvarnen. Dansare: Anand Bolder. I samarbete med Vaggeryds kommun.

Filmare för alla dansbänkar är Daniel Duarte, Fri Film.

Dansbänkarna skapas i projektet DANSSpår, som är en del av Kulturutveckling, Region Jönköpings län.

Läs mer om Dansbänkar här.
Läs mer om DANSSpår här.