meny mobile
Tillbaka

Listening Dance, dansfilm i samarbete med SVT (2020)

– en dansfilm byggd på Alma Söderbergs praktik och dans The Listeners

Koreografi: Alma Söderberg i nära samarbete med dansarna Eliott Marmouset, Freddy Houndekindo, Johanna Tengan och konstnärlig samordnare Thomas Zamolo

Musik: Dehendrik Lechat Willekens
Kostym: Behnaz Aram
Kostymassistent: Marita Tjärnström
Regi och klippning: Herman Nygren
Foto: Oskar Hökerberg, Erik Henriksson
Ljud: Erik Johansson, Martin Ekman
Ljudmix: Jakob Oldenburg
Grade: Martin Steinberg
Grafik: Martin Falck
Produktionsbolag: Character
Producent Cullberg: Emmy Astbury
Projektledare Cullberg: Erica Espling
Exekutiv producent SVT: Ditte Feuk

Cullberg i samarbete med SVT, 2020.
Premiär på SVT 28 november, 2020.
Längd: 12 minuter

Listening Dance – rytm, röst och rörelse
Koreografen Alma Söderberg förenar dans, musik och röst på ett unikt sätt. Ett konstnärligt utforskande av uttrycken är fundamentalt i hennes arbete som har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”.

Sedan 2019 är Alma Söderberg associerad koreograf till Cullberg. I vintras hade hennes första verk för kompaniet; The Listeners, premiär på Norrlandsoperan i Umeå och turnerade i Europa före coronakrisens utbrott.

Dansfilmen Listening Dance bygger på Alma Söderbergs praktik och arbete med The Listeners och har producerats i samarbete med SVT. Dansfilmen med tre av kompaniets dansare; Eliott Marmouset, Freddy Houndekindo och Johanna Tengan spelades in i en nedlagd fabrikslokal i Slakthusområdet i Stockholm under en dag i början av maj 2020, med koreografen Alma Söderberg på länk från Malmö.

Alma Söderberg står mitt i sin samtid och tillsammans med Cullberg tänjer hon gränserna för danskonsten. Alma Söderbergs egensinniga verk har en stark publikkontakt, en kombination av dans, musik och rytm i sin finaste form. Ett kompani, en dans och en koreografi i förändring.

 

Om Alma Söderberg
Alma Söderberg är född 1983 och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Alma Söderberg har sedan dess studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. De senaste åren har hon varit baserad i Bryssel och turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. 2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset och Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium. Samarbetet med Cullberg har inneburit ett kliv in i ett större sammanhang för Alma Söderberg. The Listeners som hade premiär på Norrlandsoperan i januari i år är Almas första verk för stora scener och flera dansare. Hennes nästa verk för alla dansare i Cullberg har premiär vintern 2022.