meny mobile
Tillbaka

Halla Ólafsdóttir

Koreograf

Född: Reykjavík, Island

Halla Ólafsdóttir är koreograf och dansare som gick Balettakademien i Stockholm och Masterprogrammet i koreografi på DOCH. Hon arbetar alltid kollektivt i olika konstellationer med ambitionen att vidga begreppen koreografi och dans. En stor del av hennes praktik utgår från igenkännbart material från konst och populärkultur där hon undersöker vad som händer när det sätts i en annan kontext. Hon använder sig ofta av konventioner och klichéer och försöker hitta arbetsmetoder som bryter och suddar ut dem.

Tillsammans med Amanda Apetrea har hon skapat och turnerat föreställningarna Sälkvinnorna (2023), DEAD (2017) och Beauty and the Beast (2011) som vann priset Prix Jardin d’Europe Awards 2013. Halla och Eliisa Erävalo har skapat föreställningarna Granddaughters (2022), Bitch (2021) och BITCHCRAFT (2017). Tillsammans med Erna Ómarsdóttir har Halla Ólafsdóttir skapat The Juliet Duet (2022) och Romeo <3 Juliet (2018) som var nominerad till DER FAUST priset 2019. Halla hade premiär på verket Sylph (2023) med Cullberg på Dansens Hus och är aktuell med att turnera den våren 2024.

Halla har koreograferad för flera danskompanier som Cullberg (SE), Iceland Dance Company (IS), Böler Samvirkelag (NO) och Gärtnerplatztheater company (DE). Som dansare har hon arbetat och samarbetat med koreografer och kollektiv som till exempel; Samlingen, Dorte Olesen, Inpex, Nadja Hjorton och The Knife. Halla experimenterar gärna med olika uttryck och format i sitt arbete och har skådespelat I filmer av Ester Martin Bergsmark, Sidney Leoni och Joachim Koester.

Foto: Lilja Jóns