meny mobile
Tillbaka

Halla Ólafsdóttir

Koreograf

Född: Reykjavík, Island

Halla Ólafsdóttir är koreograf och dansare. Hon arbetar alltid kollektivt i olika konstellationer med en ambition att utvidga begreppen koreografi och dans. En stor del av hennes praktik utgår från igenkännbart material från konst och populärkultur där hon undersöker vad som händer när det sätts i en annan kontext. Hon använder sig ofta av konventioner och klichéer och försöker hitta arbetsmetoder som bryter och suddar ut dem. För Halla är mötet mellan konstnär och publik utanför scenen mycket viktigt och har genom sitt konstnärliga arbete fokuserat på att bygga upp strukturer för att ge feedback, både konstnärer emellan, men också mellan publiken och utövarna. 

Tillsammans med Amanda Apetrea har hon turnerat föreställningarna DEAD (2017), Beauty and the Beast (vann priset Prix Jardin d’Europe Awards at ImpulsTanz 2013) och duon är aktuell med föreställningen Sälkvinnorna (2023). Halla är del av kollektivet Samlingen, ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia, tillsammans med andra utövare och publik. Samlingen ändras från plats till plats och har hittills arbetat på Postdance-konferensen, festivalen Works at work i Köpenhamn och Riksteatern. Samlingen är nu aktuell med Den Svenska Baletten 2020-2025. Hösten 2013 samarbetade Samlingen med Cullbergbaletten på Dansmuseet i Stockholm.

Halla experimenterar gärna med olika uttryck och format i sitt arbete och hämtar inspiration från andra konstformer. Hon spelade huvudrollen i filmen Under Influence och är aktuell i film projekten FLY av Sidney Leoni och A Sweetness From Nowhere av Ester Martin Bergsmark. Halla och koreografen Eliisa Erävalo har utvecklat och hållit workshopen BITCHCRAFT med Cullberg och Iceland Art Academy, liksom föreställningarna Bitch (2021) och Granddaughters (2022). Tillsammans med Erna Ómarsdóttir har Halla Ólafsdóttir skapat Romeo <3 Juliet (nominerad till DER FAUST priset 2019) för Iceland Dance Company och The Juliet Duet (2022).

Foto: Lilja Jóns