meny mobile
Tillbaka

João Dinis Pinho

Repititionsledare

E-post: joao.dinis@cullberg.com

João Dinis Pinho (han/honom) är född i Porto, Portugal och inledde sin dansresa vid at Ginasiano Escola de Dança i Portugal, vilket ledde till en BA i dans vid ArtEZ, Nederländerna. 2023 tog João sin master i Arts and Culture (Comparative Cultural Analysis) vid University of Amsterdam, Nederländerna.

2016 startade João sin karriär som frilansande dansare och medverkade i ett flertal projekt med bland andra Arno Schuitemaker, Meyer-Chaffaud och Gerben Vaillant. Han har skapat flera projekt i olika samarbeten i Portugal, Nederländerna, Island och Mexico, med Busca-Pólo, Baby Skin och Julia Barrios de la Mora.

Rollen som repetitör hade han för första gången i samband med sin praktik med Nicole Beutler Projects, i uppsättningen 6:The Square. Sedan dess har ett långt och fruktbart samarbete utvecklats med Nicole Beutler där João har arbetat som repetitionsledare, turnéledare och stundtals som dansare i produktioner som 8:Metamorphosis, OUR HOUSE IS ON FIRE, och GINKGO, bland många andra.

Utöver ovan har João bland annat initierat ett residensprogram vid ArtEZ i Nederländerna, där han också har arbetat som gästlärare i koreografi och komposition. Han var också gästcurator för scenfestivalen Come Together #5 på Frascati Theater i Amsterdam, samt har modererat vid festivaler som Súbito och EmPressão i Portugal. Han samarbetar regelbundet som koreografisk guide med Instável Centro Coreográfico i Portugal, där han också var en del av meditationstankesmedjan EmVolvimento.

João har mottagit flera stipendier och anslag från instanser som Fundação Calouste Gulbenkian, Portugal, Fundação GDA, Portugal and Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Nederländerna.