meny mobile
Tillbaka
26.11.2021

Cullberg och Deborah Hay till Barcelona

Mercat de les Flors, Barcelonas scen för samtida dans, presenterar i månadsskiftet november/december ett omfattande retrospektiv över Cullbergs associerade koreograf Deborah Hay och hennes konstnärskap. Cullberg deltar med The Match och Figure a Sea.

Cullberg turnerar till Mercat de les Flors med The Match som hade urpremiär 2004 i New York och nypremiär med Cullberg 2019 på Tanz im August i Berlin. 2015 skapade Deborah Hay sitt första verk för kompaniet, Figure a Sea, till musik av Laurie Anderson. Verket har turnerat till festivaler och scener över hela Europa och USA. Som en del av retrospektivet i Barcelona kommer Deborah Hay också att för första gången själv framträda i Spanien, med solot My choreographed body.

The Match med dansarna Adam Schütt, Anand Bolder, Louise Dahl och Vincent Van der Plas visas 27-28 november.

Figure a Sea med 19 dansare visas 2-4 december.

Om Deborah Hay
Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete grundades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hay fokuserar sitt arbete på att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser, att gå ifrån inlärda mönster. Hon tillbringade många år med att koreografera soloverk för konstnärer som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett The Match på Montpellier Danse, 2005. Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. Den 5 maj 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et Des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister. 2015 skapade Deborah Hay Figure a Sea direkt för Cullberg (dåvarande Cullbergbaletten) med musik av Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest hyllade på senare år och har turnerat i USA och över hela Europa och presenterats på festivaler som Montpellier Danse och International Festival of Contemporary Dance of the Biennale of Venezia. 2019-2022 är den amerikanska koreografen Deborah Hay knuten till Cullberg. Vintern 2021 genomförde dansarna en premiär på Hays senaste verk, Horse, the solos, inför en tom teater. Regissören Marcus Lindeen följde processen i filmen Dear Dancer som har premiär nästa år, 2022.

För mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.