meny mobile
Tillbaka
30.01.2023

Cullberg på USA-turné

Just nu turnerar Cullberg i USA med den tidigare huskoreografen Deborah Hays verk The Match och Horse, the solos. I helgen spelades verken på Texas Performing Arts – McCullough Theatre i Austin, Texas till livemusik av och med kompositören Graham Reynolds. Med start på onsdag den 1 februari visas Horse, the solos på The Joyce Theatre i New York, till och med den 5 februari. Sveriges generalkonsul i New York, Camilla Mellander är, tillsammans med delar ur konsulatets personal, på plats vid premiären.

Deborah Hay repeterade Horse, the solos under pandemin från sitt hem i Austin, Texas med Cullbergs dansare på länk i studion i Stockholm. Verket hade premiär i mars 2021 på dansens Hus i Stockholm, inför en tom teater. I september samma år visades Horse, the solos för första gången för en publik, på Stora Teatern i Göteborg.

Horse, the solos (2021)
Koreografi Deborah Hay
Musik Graham Reynolds
Ljusdesign Minna Tiikkainen
Kostym Behnaz Aram

Dansare: Adam Schütt, Anand Bolder, Eliott Marmouset, Freddy Houndekindo, Johanna Tengan, Louise Dahl, Vincent Van der Plas

The Match (2004)
Koreografi Deborah Hay
Ursprunglig ljusdesign Jennifer Tipton
Uppdaterad ljusdesign Ivan Wahren
Kostym Marita Tjärnström

Dansare: Adam Schütt, Anand Bolder, Louise Dahl, Vincent Van der Plas

Foto: Vincent Van der Plas i Horse, the solos, fotograf Shaon Chakraborty

Mer info: www.cullberg.com

Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani, grundat av Birgit Cullberg 1967, med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetade vi med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Kristine Slettevold är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.