meny mobile
Tillbaka
05.12.2017

Cullbergbaletten framträder vid Nobelbanketten

”Jag vill med det här verket betona vinterglädjen i Skandinavien. Även om det är kallt och ibland utmattande så fortsätter livet under de mörkaste månaderna. Och så gör också dansen i det här nya stycket. Dansen rör sig genom och ovanpå vinterns melankoli och hårdhet, men insisterar ändå på energi och ljus”, säger koreografen Ludvig Daae.

Donna Winter
Koreografi: Ludvig Daae
Av och med: dansarna i Cullbergbaletten Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eliott Marmouset*, Eszter Czédulás, Eva Mohn, Gesine Moog, Giacomo Citton, Katie Jacobson, Suelem de Oliveira da Silva, Unn Faleide
Extra: Camille Prieux
* Praktikant från ArtEZ, Arnhem
Musik: Lisa Långbacka, Antonio Vivaldi
Kostymdesigner: Tove Berglund
Visuell rådgivare: Joanna Nordahl
Repetitionsledare: Lisa Drake

Ludvig Daae 
Ludvig Daae, född 1987, är en norsk koreograf och dansare, utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid P.A.R.T.S i Bryssel. Han har arbetat med koreografer som Deborah Hay (US) och Mårten Spångberg (SE) och hans egna produktioner har visats i hela Europa. Ludvig turnerar för närvarande två av sina egna föreställningar; HYPERFRUIT, ett dans- och filmsamarbete med filmregissören Joanna Nordahl och hans senaste verk Dance To Dance To som hade premiär i februari 2017 på MDT i Stockholm och på vilket Nobelfestens verk för Cullbergbaletten baseras. I december 2015 firade Ludvig 100 föreställningar i 10 olika länder av hans soloverk MM,  i Sophiensaele i Berlin. MM utsågs till ”Topp 10 scenföreställningar i Portugal 2014” och Ludvig utnämndes till ett av ”de unga hoppen för europeisk dans” av den tyska danstidningen Tanz.

För mer information om Cullbergbalettens framträdande vid Nobelbanketten, kontakta:
Erica Espling, press- och marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-607 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten
Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. Genom sina turnéer över hela världen bidrar kompaniet till den internationella presentationen av samtida dans och koreografi. Cullbergbaletten arbetar med en rad internationella koreografer och konstnärer. För närvarande har kompaniet 16 dansare från nästan lika många länder och flera gästdansare engageras regelbundet i olika projekt. Sedan starten har de unika kvaliteterna hos varje enskild dansare varit Cullbergbalettens kännetecken. Genom att bjuda in koreografer och regissörer som tydligt är rotade i samtiden bidrar Cullbergbaletten till utvecklingen av scenkonst och dans som konstform. Cullbergbalettens verksamhet omfattar olika projekt och produktioner, inklusive workshops, konferenser, seminarier och föreläsningar. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare för kompaniet. Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap.