meny mobile
Tillbaka
13.02.2017

Cullbergbaletten fyller 50 år!

– Vi är mycket glada över att kunna presentera de här två verken tillsammans. Eurydike är död och Protagonist undersöker båda behovet och efterverkningarna av en revolution. Att presentera dessa två verk på samma scen under en kväll är ett sätt för oss att visa två monumentala koreografier från Cullbergbalettens repertoar. Det ger en ny energi som låter oss se de inneboende konstnärliga kvaliteterna i varje arbete, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare.

Eurydike är död hade premiär i januari 1968 och blev ett viktigt politiskt verk om individens kamp mot makt och förtryck i en diktatur, inspirerad av filmen Slaget om Alger, i regi av Gillo Pontecorvo och med musik av Ennio Morricone. Protagonist av Jefta van Dinther skapades med fjorton dansare och hade premiär på Julidans i Amsterdam sommaren 2016. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – ELIAS som fick en stor hit med debutsingeln Revolution.

Jubileumsprogram Cullbergbaletten 50 år 2017

Eurydike är död och Protagonist, Dansens Hus, stora scen 27-29 april 

Eurydike är död
Instudering Mats Ek och Ana Laguna
Kostym och scenografi Eva Ek-Schaeffer
Ljus Martin Säfström
Med 14 dansare

Protagonist
Koreografi och regi Jefta van Dinther
Musik och ljuddesign David Kiers
Scenografi SIMKA
Röst och sång ELIAS
Med 14 dansare

Seminarium 27 april, Dansens Hus Lilla scen

Under jubileumsveckan kommer Cullbergbaletten att arrangera ett seminarium om ett samtida danskompanis relation till sitt konstnärliga arv under rubriken: Where does the dance go when it is danced? About dance legacy, heritage and dancers’ archives.

Varje danskompani som har grundats av en dansinnovatör som redan under sin egen levnad blev en legend har ett starkt arv. Det gäller för Cullbergbaletten liksom för flera andra danskompanier. Hur ser det arvet ut? Krävs det en historisk ram för att definiera det samtida arbetet? Seminariet belyser frågor kring dans, arv och dansarnas rörelsearkiv. Medverkande, bland andra: Anna Efraimsson, lektor DOCH, producent, curator, Salomon Bausch, chef, Pina Bausch Foundat?on, Mats Ek, koreograf, regissör och tidigare konstnärlig ledare, Gabriel Smeets, konstnärlig ledare Cullbergbaletten.

En hyllning till Birgit, Södra Teatern 20-21 maj
Tre dansare i Cullbergbaletten, Adam Schütt, Daniel Sjökvist och Eva Mohn skapar egna verk inspirerade av eller baserade på Birgit Cullbergs verk. Dessa unika tolkningar är Cullbergbalettens födelsedagspresent till publiken och kommer att presenteras på Södra Teaterns stora scen, 20-21 maj. FRI ENTRÉ FÖR ALLA!

Videotävling
Som en hyllning till Birgit Cullberg bjuder Cullbergbaletten in landets alla unga mellan 13 och 18 år att skapa korta filmer inspirerad av Birgits liv och arbete. Vinnarna presenteras vid Cullbergbalettens 50-årsjubileum på Dansens Hus i Stockholm 27 april 2017. Birgit Cullberg är en av de viktigaste svenska konstnärerna genom tiderna. Hon var dansare och koreograf, skulptör och författare. Hon var på samma gång en blyg och hänsynslös konstnär, naiv, barnslig, charmig och undergiven och samtidigt mycket skarp och medveten. Livet, kärleken, förtryck och hämning, humor och allvar var hennes teman. Hennes speciella stil och outtröttliga engagemang påverkade en hel dansvärld. Hennes namn är lika med den moderna dansen i Sverige, den flexade foten hennes signum. Hon var något så ovanligt som en folklig danskändis med allt vad det innebar. Mer om videotävlingen finns på www.cullbergbaletten.se.

För mer information, kontakta:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten
+ 46-70-602 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också andra projekt och produktioner och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.