meny mobile
Tillbaka
20.03.2019

Cullbergbaletten inleder konstnärligt samarbete med tre utvalda koreografer och byter namn

– För att skärpa, fördjupa och utveckla kompaniets konstnärliga identitet vill vi arbeta exklusivt med några koreografer. Vad som förenar dem är att de individuellt har utvecklat praktiker som ligger till grund för alla deras verk. Deras konstnärliga förslag är originella, riskfyllda, anmärkningsvärda och personliga. Deras verk är allomfattande, tillgängliga och tankeväckande, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare Cullberg.

Först ut blir inte ett helt nytt verk, utan en återuppsättning av Deborah Hays The Match, från 2005, för fyra dansare som har premiär på Tanz im August i Berlin i sommar. Alma Söderbergs första verk för Cullberg – The Listeners (arbetstitel) – för åtta dansare har premiär i Umeå i samarbete med Norrlandsoperan i januari nästa år och Jefta van Dinthers första nya verk blir ett solo för stora scener; Solo for Suelem (arbetstitel), som har premiär på Hau i Berlin, hösten 2020.

Alma Söderberg
Alma Söderberg har studerat vid Kungliga Svenska Balettskolan, flamenco vid Escuela de Danza de Matilde Coral i Sevilla och har en examen i koreografi från SNDO i Amsterdam 2011. De senaste åren har hon varit baserad i Bryssel och turnerat sina verk över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och ett konstnärligt utforskande kring dessa uttryck är en fundamental bas i Söderbergs konstnärskap. Samarbetet med Cullberg innebär också ett kliv in i ett större sammanhang för Alma Söderberg.

– Fjortonåringen i mig kan inte tro att det är sant att jag nu ska koreografera för Cullberg. Jag har inte haft som ambition att koreografera för ett världsberömt kompani, men när jag fick inbjudan kände jag att det var dags för mig att öppna upp och dela med mig av det som jag utvecklat de senaste tio åren. Tillsammans med dansarna kommer jag att jobba med kroppen som ett instrument i rummet. Mina verk är sällan representativa eller narrativa, det som sker på scenen är mer som en konsert, ett musikaliskt utforskande. Dansarna kommer själva att vara med och skapa den musik de dansar till live på scenen. Lyssnandet är centralt, både till den tysta rörelsen och till den ljudande, säger Alma Söderberg om sitt arbete med Cullberg.

Jefta van Dinther
Jefta van Dinthers första möte med Cullberg var hösten 2011 när han koreograferade kompaniet i The Way Things Go på Kulturhuset i Stockholm. Därefter skapade Van Dinther den storskaliga Plateau Effect 2013 som var hans första verk för många dansare och som blev hans stora genombrott, belönades med priser och bland annat visades på Scenkonstbiennalen i Malmö 2015. Jefta van Dinthers senaste verk för Cullberg är Protagonist från 2016. Båda verken tillhör de mest spelade av Cullbergs repertoar med omfattande turnéer i Sverige och internationellt.

– Jag har varit en del av den konstnärliga omvandlingsprocess som Cullberg har gått igenom. Jag har följt med dem i deras arbete mot vilka de är idag. Kompaniets själ är samvetsgrann, varm och hård. För mig kommer det här erbjudandet vid en mycket bra tidpunkt i livet. Jag har etablerat mig på frilansscenen under de senaste 10 åren. Jag har fått många andra erbjudanden, men jag har alltid känt att mitt arbete är bäst med Cullberg. Kompaniet ger konstnärligt utrymme, fantastiska arbetsförhållanden och anpassar sig efter de människor de arbetar med. Att få chansen att fördjupa arbetet, gå vidare och utvecklas med dem under de kommande åren är inget annat än ett privilegium, säger Jefta van Dinther.

Deborah Hay
Hösten 2015 skapade Deborah Hay ett av Cullbergs mest framgångsrika verk de senaste åren – Figure a Sea till musik av Laurie Anderson. Verket var det första som Hay skapade för många dansare och blev också ett nytt genombrott i hennes långa karriär som inleddes på 1960-talet. Figure a Sea har sedan premiären turnerat i Europa och USA och visats på prestigefulla festivaler som Montpellier och Venedigbiennalen.

Arkiv
Under april lanseras ett digitalt arkiv på Cullbergs hemsida. Arkivet presenterar samtliga verk sedan starten 1967 och syftar till att ge en komplett bild av Cullbergs konstnärliga historia. Arkivet som kontinuerligt kompletteras och uppdateras presenterar kompaniets verk som inte längre spelas och målsättningen är att arkivet ska användas för forskning, studier och av media.

Ny webbadress:
Kompaniets hemsida återfinns från torsdag 21 mars 2019 på www.cullberg.com

För ytterligare information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com