meny mobile
Tillbaka
23.02.2018

Cullbergbaletten till årets Venedigbiennal

Det är första gången någonsin som kompaniet medverkar vid den prestigefulla, internationella biennalen och första gången på snart fyrtio år som kompaniet framträder i Venedig. Festival Internazionale di Danza Contemporanea arrangerades för första gången 1999, fram till dess var dansen en del av biennalens musikprogram. Dansavdelningen leds och kureras av den kanadensiska koreografen och dansaren Marie Chouinard. International Festival of Contemporary Dance of the Biennale di Venezia äger rum 22 juni till 1 juli i sommar.

– Det är förstås fantastiskt att bli inbjuden till en sådan viktig internationell festival med det här verket. Det blir en juvel i kronan efter fjolårets 50-årsjubileum och det markerar kompaniets position och alltjämt växande internationella status som ledande inom samtida dans säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare för Cullbergbaletten.
Figure a Sea skapades för 21 dansare och hade premiär på Dansens Hus i Stockholm i september 2015. Publik och recensenter världen över har genomgående beskrivit Figure a Sea som ett mästerverk.

– Figure a Sea är som en meditation över seendet. Att se musik, flytande händelser, synkroniseringar, kollektiv och överraskningar. Det är en plats för självreflektion, att se sig själv se, säger Deborah Hay om verket.

Deborah Hay
Amerikanska Deborah Hay (född 1941 i Brooklyn) har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete formulerades inom 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hays verk fokuserar på att få kroppen att frångå de lärda beteende genom att vidga fältet från vilket en dansare kan hämta sina rörelser. Hay ägnade många år åt att koreografera soloverk för framstående dansare som Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en extra skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett premiären på The Match 2005 på Montpellier Dance Festival. Deborah Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister.

Laurie Anderson
Laurie Anderson (född 1947 i Glen Ellyn, Illinois) började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan. Laurie Andersons film Heart of a Dog som handlar om hennes hund Lolabelle visades tävlade på filmfestivalen i Venedig 2015.

Samproducenter: Zodiak – Center for New Dance, Helsingfors, Finland, Peak Performances @ Montclair State University, New Jersey, USA, Balletto di Roma, Rom Italien, Centro per la Scena Contemporanea – Comune di Bassano del Grappa, Italien, CCAP, Stockholm, Sverige.

Pressbilder och mer information: www.cullbergbaletten.se

För mer information kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-602 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. Genom sina turnéer över hela världen bidrar kompaniet till den internationella presentationen av samtida dans och koreografi. Cullbergbaletten arbetar med en rad internationella koreografer och konstnärer. För närvarande har kompaniet 16 dansare från nästan lika många länder och flera gästdansare engageras regelbundet i olika projekt. Sedan starten har de unika kvaliteterna hos varje enskild dansare varit Cullbergbalettens kännetecken. Genom att bjuda in koreografer och regissörer som tydligt är rotade i samtiden bidrar Cullbergbaletten till utvecklingen av scenkonst och dans som konstform. Cullbergbalettens verksamhet omfattar olika projekt och produktioner, inklusive workshops, konferenser, seminarier och föreläsningar. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare för kompaniet. Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap.