meny mobile
Tillbaka
05.09.2011

Cullbergbaletten till Kina

9-10 september kommer Cullbergbaletten att gästspela på Oriental Pioneer Theatre i Beijing med Benoït Lachambres JJ’s voices. Gästspelet sker under Beijing Fringe Festival där ett hundratal föreställningar inom bland annat dans, musik och teater presenteras under en 20-dagarsperiod.

JJ’s voices hade världspremiär 2009 på Dansens Hus lilla scen. Verket är skapat direkt för Cullbergbaletten av den kanadensiske koreografen, konstnären, improvisatören och konstnärliga ledaren för Par B.L.eux. i Montréal, Benoît Lachambre. JJ’s voices är inspirerat av Janis Joplins röst och dansarna bär hennes sånger genom kropparna. Benoît Lachambre har varit en del av den internationella dansscenen de senaste trettio åren och har under hela sin karriär arbetat utforskande med rörelsen och dansen. Visuella element och inslag av performance är oskiljaktiga koreografin i hans verk. Par B.L.eux arbetar med samtida och gränsöverskridande koreografiska verk och har ett nära samarbete med koreografer och konstnärer över hela världen. Benoît Lachambre har medverkat i ett antal filmer och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. Samarbetet med Cullbergbaletten var hans första i Sverige.

Cullbergbaletten var senast i Kina i maj 2010 då kompaniet presenterade Johan Ingers Negro con Flores, Mats Eks Hon var Svart och Alexander Ekmans 40 m under i Beijing och de två förstnämda verken även i Ningbo och Hangzhou.

Koreografi, scenografi och kostym: Benoît Lachambre
Koreografassistent och repetitionsledare: Lisa Drake
Ljusdesign: Fredrik Rydehäll
Kostymassistenter: Malin Eriksson och Nina Stenmark
Musik: Joplin (arr.) Down on Me, Ragovoy/Russell Piece of My Heart, Joplin/Mekler Kozmic Blues, Powell St John Bye, Bye Baby, Ragovoy/Taylor Try (Just a Little Bit Harder)
Dansare: Alexandra Campbell, Mirko Guido, Johanna Lindh, Åsa Lundvik Gustafson,
Andrea Martini, Gesine Moog, Isaac Spencer, Csongor Szabó