meny mobile
Tillbaka
13.01.2021

Cullbergs konstnärlige ledare Gabriel Smeets lämnar kompaniet

Gabriel Smeets, konstnärlig ledare för Cullberg lämnar kompaniet vid årsskiftet 2022. Under sina år på posten har Smeets tydligt förankrat danskompaniet i en samtida estetik.

– När jag kom till Cullberg var mitt uppdrag att göra kompaniet till det ledande samtida danskompaniet i Sverige och jag tycker att vi har lyckats. Cullberg är en stabil och modig institution, konstnärligt i framkant ända sedan starten. Idag utforskar vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras och vi har ett nära samarbete med frilansfältets experimentella konstnärer. För mig har det varit viktigt att dansarna och koreograferna vi arbetar med är starkt rotade i vår samtid och låter sig inspireras av många olika källor. Jag är mycket stolt över det vi har åstadkommit och över dansarna, mångfalden, engagemanget och deras koppling till den konstnärliga och sociopolitiska verklighet vi lever i, säger Gabriel Smeets.

Gabriel Smeets kom till Cullberg i maj 2014 från tjänsten som konstnärlig ledare för SNDO, the School for New Dance Development/University for the Arts i Amsterdam. Han har en bakgrund inom journalistik, kommunikation och dramaturgi. När han nu lämnar kompaniet har Gabriel Smeets fördjupat och befäst den konstnärliga profilen och styrt kompaniet från en dansteatertradition till en samtida och experimentell.

– När mitt kontrakt med Cullberg tar slut efter snart åtta år är jag redo för ett nytt kapitel och nya utmaningar. Jag kommer att återvända till arbetet som frilansande dramaturg, rådgivare och curator, säger Gabriel Smeets.

Gabriel Smeets har under sin tid som konstnärlig ledare bland mycket annat tagit kompaniet på en lång USA-turné, till Venedigbiennalen och till flera andra viktiga festivaler för samtida dans. Smeets har också arbetat för en nära relation med universitetet och för danskonstens röst i den akademiska världen. På flera plan har Gabriel Smeets arbetat för en ökad mångfald och representation i hela kompaniet. 2019 initierades ett nytt arbetssätt och tre samtida koreografer; Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther, knöts till Cullberg under tre år. Samtidigt togs ”baletten” bort ur kompaniets namn som kort och gott blev: ”Cullberg”.

– Modellen med tre koreografer har möjliggjort en kontinuitet för kompaniet, arrangörerna och publiken och varit avgörande för att tydliggöra Cullberg idag. Gabriel Smeets internationella nätverk har också haft stor betydelse. Samarbeten med nya producenter i Europa och USA har inletts och öppnat upp mot nya scener och konstnärliga sammanhang. Bland allt som Gabriel Smeets står för är hans stora kärlek till konsten och dansen och hans förmåga att koppla den till vår samtid det mest framträdande. Uppgiften för nästa konstnärliga ledare blir att förvalta och utveckla det arbetet, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Rekryteringen av en ny konstnärlig ledare för Cullberg påbörjas i februari och väntas vara klar under hösten. Stina Dahlström fortsätter som Cullbergs verksamhetsledare.

För ytterligare information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2021 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. I kompaniet är 17 dansare verksamma som alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.