meny mobile
Tillbaka
18.11.2021

Dans i världsklass på tre nya platser i Jönköpings län

I Jönköpings län finns från och med den här veckan tre nya ”Dansbänkar” med Cullberg. Besökare kan uppleva dans utanför scenen; på väg hem från mataffären, på väg till jobbet eller på promenaden, i Vaggeryd, Värnamo och Gislaved.

Cullberg medverkar i länets projekt ”Dansbänkar” med solon ur sin aktuella föreställning Horse, the solos i koreografi av kompaniets associerade koreograf, amerikanska Deborah Hay. Under pandemiåret 2020/21 skapade Hay verket via länk, med dansarna på plats i studion tillsammans med repetitionsledaren Jeanine Durning.

Dansbänkarna med Cullberg finns vid entrén till Glashuset i Gislaved, vid Turkens bänk i Åbroparken i Värnamo och vid Kvarnen i Vaggeryd. Medverkar gör Cullbergs dansare Anand Bolder, Louise Dahl och Vincent Van der Plas. Filmare är Daniel Duarte från Jönköping.

Dansbänken- en digital dansupplevelse
En Dansbänk är en digital dansupplevelse med syftet att göra den professionella danskonsten tillgänglig för alla invånare i Jönköpings län. På olika platser runt om i länet skapar danskonstnärer och koreografer dansverk som filmas och som är specifika för just den platsen. Besökarna upplever dansverket genom sin mobiltelefon med hjälp av en QR-kod som finns på platsen. Eftersom alla verk är skapade specifikt för en plats, går verket också bara att uppleva på just den platsen. Det finns hittills 16 dansbänkar runt om i länet. Dansbänkarna skapas i projektet DANSSpår, som är en del av Kulturutveckling, Region Jönköpings län. De aktuella dansbänkarna är skapade i samarbete med Värnamo kommun, Vaggeryds kommun och Gislaveds kommun.

Läs mer om dansbänkar här.
Läs mer om DANSSpår här.

Kontaktpersoner:
Cajsa Löf, Kulturutveckling Region Jönköpings län
072-2251480
cajsa.lof@rjl.se

Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullberg
070-602 27 01
erica.espling@cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.