meny mobile
Tillbaka
26.05.2021

Dansare och konstnärer bjuder in till unikt naturmöte

(Pressmeddelande från Explorations of Now i samarbete med Cullberg, Kultivator och Institutet för Framtidsstudier, onsdag den 26 maj 2021.)

Under två helger i augusti fylls naturreservatet Orlången i Huddinge av konst och dans när Explorations of Now går av stapeln. Biljettsläpp den 10 juni 2021.

Explorations of Now är ett unikt samarbete där konst, dans, vetenskap och natur möts för att låta besökarna tillsammans inleda resan mot en hållbar värld. Bakom projektet står danskompaniet Cullberg, konstkollektivet Kultivator och Institutet för Framtidsstudier.

Under två helger i augusti får besökarna uppleva Explorations of Now kostnadsfritt i Orlångens naturreservat i Huddinge – dans, konst och musik mitt i och med naturen. Upplevelsen utgår från Balingsta Gårds ridhus för att sedan ta besökaren genom en guidad tur runt om i naturreservatet där dansföreställningar, konstinstallationer och performance art presenteras med bergväggar, fält, mossa, träd och vatten som medskapare.

– Vi vill att besökarna ska uppleva den guidade turen som början på en mycket längre och ännu vackrare vandring som vi står inför. Där vi som människor kikar ut från vår grotta och upptäcker skönheten och rikedomen hos livet i samspel med, istället för exploatering av, ekosystemen som vi är en del av. Klimatnödläget och förlusten av biologisk mångfald är den mörka bakgrunden till detta, vår gemensamma förmåga att föreställa oss en annorlunda ordning är det ljusa hoppet, säger Mathieu Vrijman, en av projektets initiativtagare och grundare av Kultivator.

Till grund för Explorations of Now ligger FN:s globala mål och Agenda 2030 och det finansieras av Postkodstiftelsen, Cullberg och Institutet för framtidsstudier.

– Projektet Explorations of Now startade redan för drygt ett år sedan och har fram tills nu bestått av workshops med kunskapsutbyten mellan deltagarna, och efter det nyproduktioner och repetitioner av verk specifikt för vandringen i augusti. Det känns fantastiskt att äntligen kunna bjuda in allmänheten till att uppleva den här helheten, som uppstått i samtalet mellan konstnärer, forskare och Orlångens naturreservat, säger Jane Hopper, projektledare och en av initiativtagarna för Explorations of Now.

Innehållet och de många medverkande konstnärerna och dansarna presenteras under sommaren, men klart redan nu är att konstnären Signe Johannessen under Explorations of Now visar upp videoinstallationen Posthumous work of labour som är en samproduktion av Cullberg och konsthallen Accelerator.

I Posthumous work of labour har Signe Johannessen och Cullbergs dansare Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Eszter Czédulás och Unn Faleide förenats i ett intresse för hybrida kroppar, historiska omskrivningar och människans relation till djur, både de som vandrar på jorden och de magiska. I ett gemensamt feministiskt särintresse utgår Signe och dansarna från sina egna kroppar och i ett arkeologiskt fynd som gjordes 1949 utanför Örebro, där en medelålders kvinnokropp hittades. Fyndet har förbryllat forskare då kroppen delvis bestod av djurdelar. Hon hade en koskuldra, en hästhov, en grisfot och en hundkäke. Med ett träsk som lärare och utgångspunkt har de tillsammans fördjupat sig i queera och fler än mänskliga perspektiv.

– Jag närmar mig träsket som ett sorts arkiv och de begravda rester av liv från andra tider som hittas där för att undersöka nya och alternativa verkligheter där även mer än mänskliga perspektiv och relationer ryms, säger Signe Johannessen.

Videoinstallationen Posthumous work of labour visas även på Accelerator den 25 augusti som en del i utställningen Experimentalfältet där Johannessen medverkar med installationen Posthumous Dialogue.

I Orlångens naturreservat möts du av ett öppet och varierat landskap. Snörika vintrar finns här Huddinges finaste skidspår. Alla årstider erbjuder bra möjligheter till fågelskådning vid Ågestasjön, Bottnen-Balingsta och Flemingsbergsviken. Kulturlandskapet runt gårdarna är omväxlande med gammelskog, betes- och odlingsmarker. Centralt i reservatet finns en väderkvarn, ”Holländaren” Balingsta kvarn.

Kultivator är ett konstkollektiv baserat på Öland. Den interdisciplinära verksamheten omfattar konstprojekt och ett jordbruk som möter sociala projekt och miljöaktioner samt ett internationellt residens- och utställningsprogram. Inom residensverksamheten har ett 80-tal konstnärer medverkat genom åren tillsammans med ett 30-tal kor, kycklingar, ankor, får och hästar. Konstkollektivet leds av Mathieu och Malin Vrijman som år 2017 tilldelades Dynamostipendiet av Bildkonstnärsfonden.

Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. I kompaniet är 17 dansare verksamma som har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Institutet för Framtidsstudier är en statlig forskningsstiftelse där forskare från olika samhällsvetenskapliga discipliner bedriver forskning om frågor som är av stor vikt för hur vi formar vårt framtida samhälle. Verksamheten har sin grund i 1960-talets insikter om att vi människor på många sätt påverkar inte bara våra egna liv utan även kommande generationer. All forskning som bedrivs här ska ha ett långsiktigt perspektiv och tydlig relevans för vår framtid. Ämnena som studeras byts regelbundet ut, vilket skapar en dynamisk forskningsmiljö. Här blandas och samarbetar forskare från en rad olika samhällsvetenskapliga discipliner, idag bland annat sociologi, filosofi, statsvetenskap,företagsekonomi och psykologi.

Postkodstiftelsen är förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet och förmedlar tidsbestämda stöd till projekt som bidrar till en positiv samhällsförändring. Stiftelsen stöttar allmännyttiga organisationer i Sverige och internationellt som aktivt bidrar till uppfyllandet av de globala målen och att skapa positiv förändring genom konkreta insatser. Projekten handlar om allt från mänskliga rättigheter till miljöfrågor samt om social förändring och utbildning genom idrott och satsningar på kultur. Sedan 2007 har 1,5 miljarder förmedlats till över 600 projekt.

Vad: Explorations of Now | Walk in art, with nature – Upplev dans, konst och musik mitt i och med naturen.
När: 12–15/8 och 19–22/8 2021
Var: Balingsta Gård, Orlångens naturreservat, Huddinge Kommun
Biljetter: Fri entré – biljetter släpps den 10 juni 2021 på explorationsofnow.se
Kontakt: Seth&Östen | hej@sethosten.se | 0734-201633 | Karin Bernhardsson & Johanna Carlberg
Kontakt pressförfrågningar:
Seth&Östen
Karin Bernhardsson | karin@sethosten.se 0734-201633
Johanna Carlberg | johanna@sethosten.se