meny mobile
Tillbaka
27.10.2022

Halla Ólafsdóttir skapar Cullbergs nästa verk Sylph

Cullberg samarbetar i nästa uppsättning med koreografen Halla Ólafsdóttir. Det nya verket Sylph tar avstamp i myten om sylfiderna; luftandar och eteriska skogsväsen som kan byta form till grövre, högljudda varelser. Sylph har urpremiär på Dansens Hus/Elverket i Stockholm i maj 2023.

– Jag har en slags hatkärlek till den klassiska baletten och brukar arbeta med en mix av ”fin- och ful-kultur”. I Sylph har sylfiderna en röst och en gigantisk kropp, de vandrar in och ut ur en mystisk värld, dansande, viskande, prasslande, knackande och tuggande. Vi leker med exorcism och det ockulta och undersöker vad som händer koreografiskt när ljudet, kostymen, scenografin, ljuset och dansen har lika stora roller. Får jag drömma helt fritt kommer vi att presentera en mycket mystisk värld, en skog med dansarna som varelser och djur, säger Halla Ólafsdóttir.

Halla Ólafsdóttir skapar Sylph tillsammans med dansarna i Cullberg, kompositören Shida Shahabi, scenografen och ljusdesignern Chrisander Brun samt kostymören Hanna Kisch. Sylph blir Ólafsdóttirs första verk för Cullberg.

Sylph (2023)
Koreografi Halla Ólafsdóttir
Musik Shida Shahabi
Ljusdesign och scenografi Chrisander Brun
Kostymdesign Hanna Kisch
Med nio dansare.

Urpremiär med Cullberg i maj 2023, Dansens Hus/Elverket, Stockholm.

Om Halla Ólafsdóttir
Halla Ólafsdóttir är koreograf och dansare. Hon arbetar alltid kollektivt i olika konstellationer med en ambition att utvidga begreppen koreografi och dans. En stor del av hennes praktik utgår från igenkännbart material från konst och populärkultur där hon undersöker vad som händer när det sätts i en annan kontext. Hon använder sig ofta av konventioner och klichéer och försöker hitta arbetsmetoder som bryter och suddar ut dem. För Halla är mötet mellan konstnär och publik utanför scenen mycket viktigt och har genom sitt konstnärliga arbete fokuserat på att bygga upp strukturer för att ge feedback, både konstnärer emellan, men också mellan publiken och utövarna.

Tillsammans med Amanda Apetrea har hon turnerat föreställningarna DEAD (2017), Beauty and the Beast (vann priset Prix Jardin d’Europe Awards at ImpulsTanz 2013) och duon är aktuell med föreställningen Sälkvinnorna (2023). Halla är del av kollektivet Samlingen, ett koreografiskt projekt där ett gemensamt intresse för koreografi och feminism flätas samman med dansens historia, tillsammans med andra utövare och publik. Samlingen ändras från plats till plats och har hittills arbetat på Postdance-konferensen, festivalen Works at work i Köpenhamn och Riksteatern. Samlingen är nu aktuell med Den Svenska Baletten 2020-2025. Hösten 2013 samarbetade Samlingen med Cullbergbaletten på Dansmuseet i Stockholm.

Halla experimenterar gärna med olika uttryck och format i sitt arbete och hämtar inspiration från andra konstformer. Hon spelade huvudrollen i filmen Under Influence och är aktuell i film projekten FLY av Sidney Leoni och A Sweetness From Nowhere av Ester Martin Bergsmark. Halla och koreografen Eliisa Erävalo har utvecklat och hållit workshopen BITCHCRAFT med Cullbergbaletten och med Iceland Art Academy. De har också gjort föreställningarna Bitch (2021) och Granddaughters (2022). Tillsammans med Erna Ómarsdóttir är de aktuella med projektet Romeo <3 Juliet (nominerad till DER FAUST-priset 2019) med Iceland Dance Company och med föreställningen The Juliet Duet (2022).

Fler biografier finns på www.cullberg.com

För mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com

Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Kristine Slettevold är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Johanna Tengan, Unn Faleide och Noam Segal. Foto Nina Andersson


Halla Ólafsdóttir. Foto Lilja Jóns