meny mobile
Tillbaka
23.08.2012

Jefta van Dinther och Benoît Lachambre skapar nya verk för Cullbergbaletten

Cullbergbalettens första möte med Jefta van Dinther var förra hösten när han satte upp The Way Things Go med kompaniet på Kulturhuset i Stockholm. Den koreograferande händelsekedjan om orsak och verkan gjorde stor succé och van Dinther hyllades av media och publik för sin uppfinningsrika koreografi. Det nya verket med titeln Plateau Effect skapas för tio av kompaniets dansare. Jefta van Dinther samarbetar med scenograferna Karin Lind och Simon Häggblom, samt ljusdesignern Minna Tiikkainen och ljudkonstnären David Kiers.

– Med Plateau Effect vill jag att dansarnas kroppar, ljuset och ljudet bokstavligen ska bre ut sig och nå fram till publiken på ett direkt sätt, utan att behöva tolkas! Jag vill ge publiken en möjlighet att vara i något som de inte känner igen. Titeln Plateau Effect refererar till ett tillstånd av stabil utveckling och produktivitet som efter ett tag når en utplaning, säger Jefta van Dinther om sitt nya verk.

Benoît Lachambre tog i sitt förra verk för kompaniet, JJ’s voices, sin utgångspunkt i Janis Joplins musik. Verket har efter snart tre år på repertoaren blivit en succé på de internationella scenerna. I sitt nya verk för mindre scener samarbetar Lachambre med bildkonstnären Laurent Goldring och kostymdesignern Alexandra Bertaut och tänjer med humor gränserna för arketypiska könsroller.

Fakta Jefta van Dinther
Jefta van Dinther född 1980, är koreograf och dansare, verksam i Amsterdam, Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade sedan till Nederländerna där han 2003 utexaminerades från Amsterdam School of the Arts (MTD). Hans The Blanket Dance (2011) sattes upp i samarbete med Frédéric Gies och DD Dorvillier. Kneeding – en koreografi för tre män – hade premiär i Amsterdam 2010 och 2009 skapade han kvintetten The Way Things Go. Tillsammans med Mette Ingvartsen skapade han föreställningen IT’S IN THE AIR (2008). Hans senaste föreställning GRIND, som skapades i samarbete med ljusdesigner Minna Tiikkainen och ljudkonstnär David Kiers, hade urpremiär på Weld i Stockholm i december 2011 och turnerar flitigt i Europa.

Fakta Benoît Lachambre
Benoît Lachambre är koreograf, artist, improvisatör, lärare och konstnärlig ledare för det egna kompaniet Par B.L.eux. i Montréal, Kanada. Han har varit en del av den internationella dansscenen de senaste trettio åren och har under hela sin karriär arbetat utforskande med rörelsen och dansen. Visuella element och inslag av performance finns alltid med i hans verk. Par B.L.eux arbetar med samtida och gränsöverskridande koreografiska verk och har ett nära samarbete med koreografer och konstnärer över hela världen. Benoît Lachambre har medverkat i ett antal filmer och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. JJ’s voices för Cullbergbaletten hade urpremiär i november 2009 på Dansens Hus lilla scen och var hans första arbete i Sverige.

Mer information och pressbilder finns på www.cullbergbaletten.se

För ytterligare information kontakta:
Erica Espling, press- och marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-602 27 01