meny mobile
Tillbaka
23.03.2021

Marcus Lindeen regisserar kortfilm med Cullberg

Den prisbelönte regissören Marcus Lindeen gör film av koreografen Deborah Hays nya verk Horse, the solos för Cullberg. Kortfilmen Dear Dancer som skildrar arbetet inför premiären spelas in i Stockholm med start på Dansens Hus nu på fredag, den 26 mars.

Koreografen Deborah Hays nya verk Horse, the solos för Cullberg skulle ha haft premiär på Dans- och Teaterfestivalen i Göteborg i somras men har skjutits fram flera gånger på grund av pandemin. Premiären som är planerad till imorgon onsdag den 24 mars kommer att genomföras av dansarna inför en tom salong. Samtidigt startar inspelningen av kortfilmen Dear Dancer, om arbetet, med regissören Marcus Lindeen, den Guldbaggebelönade filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, kompositören Hans Appelqvist och producenten Jesper Kurlandsky.

– För mig är dans något abstrakt som är svårt att ta på. Jag är mer van att arbeta med text och berättelser. Så det ska bli roligt att se vad som händer när mitt uttryck får möta en koreograf som Deborah Hay och Cullbergs dansare. Regiarbetet blir såklart en utmaning på grund av pandemin eftersom dansarna inte får vara för nära varandra och allt behöver göras med restriktioner, säger Marcus Lindeen.

Cullbergs associerade koreograf Deborah Hay som bor i Austin, Texas, har inte kunnat resa till Sverige under hela 2020. Korttfilmen Dear Dancer handlar om hur Hay har arbetat med dansarna i Sverige online och förberett dem på att framföra Horse, the solos inför en tom teater i Stockholm. Från sitt hem i USA skriver hon ett brev till dansarna och reflekterar över vad det betyder att arbeta som dansare och framträda i en tid som inte tillåter det.

– Jag kom nyligen i kontakt med Marcus arbete och kände genast att hans kärlek till språkets estetik och hur det överförs mellan personer i film är samma som min egen förtjusning över hur språket påverkar hela dansaren, säger Deborah Hay.

Scenversionen av Horse, the solos har planerad premiär för publik på Stora Teatern i Göteborg i höst. Premiärdatum för filmen Dear Dancer är inte bestämt.

Dear Dancer produceras i samarbete mellan Fasad och Cullberg. Med tack till Dansens Hus.

Konstnärligt team Horse, the solos
Koreografi: Deborah Hay
Musik: Graham Reynolds
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Kostym: Behnaz Aram
Medverkande: fjorton dansare i två grupper/cast med sju dansare i varje

Konstnärligt team Dear Dancer
Regi: Marcus Lindeen
Filmfoto: Ita Zbroniec-Zajt
Musik: Hans Appelqvist

Biografier
Marcus Lindeen är en svensk dramatiker och regissör. Hans senaste pjäs heter L’Aventure invisible och hade premiär på Festival d’Automne i Paris i oktober 2020. Dokumentärfilmen Flotten hade premiär på CPH:DOX i Köpenhamn 2018 och belönades med festivalens huvudpris. Flotten har sedan dess visats på över femtio festivaler (IDFA, BFI London, Zürich, Melbourne, Sao Paolo, Moskva) och visats på biografer i elva länder, bland dem Frankrike, Mexiko, Storbritannien och USA. New York Times valde ut Flotten till ”Critic’s Pick” och filmen sändes på BBC Storyville. 2019 vann Flotten Prix Europa för bästa europeiska teve-dokumentär. Samma pris tilldelades Marcus Lindeens debutfilm Ångrarna från 2011. Ångrarna är både en pjäs och en dokumentärfilm om två svenska män som byter kön två gånger. Pjäsen har översatts till flera språk och filmen vann flera utmärkelser, bland dem både Guldbaggen och teve-priset Kristallen för bästa dokumentärfilm 2011. Samma år hade Marcus Lindeens andra film Accidentes Gloriosos premiär vid filmfestivalen i Venedig där den belönades med ”bästa film” i klassen för medellånga filmer. Marcus Lindeen bor i Paris och Stockholm. Han är doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola och forskar om ”Den iscensatta dokumentären” genom ett konstnärligt filmprojekt med en trilogi av studiobaserade dokumentärer.

Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete grundades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hay fokuserar sitt arbete på att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser, att gå ifrån inlärda mönster. Hon tillbringade många år med att koreografera soloverk för konstnärer som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett The Match på Montpellier Danse, 2005. Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. Den 5 maj 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et Des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister. 2015 skapade Deborah Hay Figure a Sea direkt för Cullberg (dåvarande Cullbergbaletten) med musik av Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest hyllade på senare år och har turnerat i USA och över hela Europa och presenterats på viktiga festivaler som Montpellier Danse och International Festival of Contemporary Dance of the Biennale of Venezia. Deborah Hay är associerad koreograf till Cullberg 2019-2021/22.

För intervjuer och mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.