meny mobile
Tillbaka
01.09.2022

Noche till Dansens Hus/Elverket 14-17 september

Koreografen Alma Söderberg har varit knuten till Cullberg under tre år. Hennes första verk för kompaniet The Listeners från 2020 har turnerat mycket, filmats i en kortversion för SVT, hyllats av press och publik, senast på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vintras, på sommarscener i Lund och Malmö, på Parkteatern och i Warszawa i augusti.

Nu har Noche, Alma Söderbergs andra verk för Cullberg, Stockholmspremiär på Dansens Hus/Elverket, 14-17 september.

Mötet mellan dans och musik, rörelse, röst och rytm är centralt i Alma Söderbergs konstnärskap. I Noche blir natten till symbol för en ny typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, men också varm och mörk. Med sina pastellfärgade och suddiga kanter är The Listeners ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid.

– I Noche har jag fokuserat ännu mer på rytm än tidigare. Mer specifikt har vi arbetat med synkoper som är variationer av rytm och plötsliga stopp. Min ambition är att det ska finnas en glasklar kvailté, på samma sätt som månskenet skapar tydliga konturer och former. Det ska vara tydligt både musikaliskt och visuellt, säger Alma Söderberg.

Dansare: Anna Fitoussi, Camille Prieux, Cecilia Wretemark-Hauck, Eliott Marmouset, Johanna Tengan, Katie Jacobson, Louise Dahl, Mohamed Y. Shika, Víctor Pérez Armero, Unn Faleide

Koreograf: Alma Söderberg
Musik: Dehendrik Lechat Willekens
Kostym: Behnaz Aram
Ljus: Pol Matthé
Längd: cirka 50 minuter

Noche spelas på Dansens Hus/Elverket, Linnégatan 69, Stockholm 14-17 september kl. 19.00. DJ:s i foajén efter helgföreställningarna fredag och lördag cirka kl. 20-22. Fredag: DJ Wonekai Lördag: DJ Lvlv.

Noche hade urpremiär på Inkonst i Malmö i mars 2022.

Om Alma Söderberg
Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Sedan dess har hon utbildat sig i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. Hon har turnerat med sina verk till scener och festivaler över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. Tillsammans med Deborah Hay och Jefta van Dinther är Alma knuten till Cullberg 2019-2022 och har under perioden skapat två nya verk för kompaniet. Det första, The Listeners, hade premiär i januari 2020 på Norrlandsoperan i Umeå. Noche är det andra och sista verket som associerad koreograf för Cullberg. 2016 tilldelades Alma Söderberg Svenska Dagbladets Thalia-pris och samma år också Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium.

För mer information och pressbiljetter, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com

Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Kristine Slettevold är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.