meny mobile
Tillbaka
18.03.2022

Premiär för Alma Söderbergs nya verk för Cullberg

Koreografen Alma Söderberg har varit knuten till Cullberg sedan 2019. Nu har hennes andra verk för kompaniet, Noche med nio dansare, urpremiär på Inkonst i hemstaden Malmö.

Mötet mellan dans och musik, rörelse, röst och rytm är centralt i Alma Söderbergs konstnärskap. I hennes nya verk Noche för Cullberg tar utforskande en ny form. Natten blir symbol för en ny typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, samtidigt mjuk, varm och mörk. Med sina pastellfärgade och suddiga kanter var Alma Söderbergs första verk för Cullberg The Listeners, som hade premiär precis före pandemin i januari 2020, ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid.

– I Noche har jag fokuserat ännu mer på rytm än tidigare. Mer specifikt har vi arbetat med synkoper som är variationer av rytm och plötsliga stopp. Min ambition är att det ska finnas en glasklar kvailté, på samma sätt som månskenet skapar tydliga konturer och former. Det ska vara tydligt i både musikalisk och visuell bemärkelse, säger Alma Söderberg.

Koreograf: Alma Söderberg
Musik: Dehendrik Lechat Willekens
Kostym: Behnaz Aram
Ljus: Pol Matthé
Med 9 dansare
Längd: cirka 50 minuter

Alma Söderbergs Noche, med nio av Cullbergs dansare, har urpremiär på Inkonst i Malmö onsdagen den 30 mars, 2022 (spelas även den 31 mars) kl 19:00.

Pressvisning
Tisdagen den 29 mars kl. 12:50 på Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö, visar vi delar ur det nya verket Noche för media och tillfälle till intervjuer med Alma Söderberg, det konstnärliga teamet och dansare i Cullberg ges.

Om Alma Söderberg
Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Sedan dess har hon studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. Hon har turnerat sina verk på de främsta scenerna och festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. Tillsammans med Deborah Hay och Jefta van Dinther är Alma knuten till Cullberg 2019-2022 och har under perioden skapat två nya verk. Det första verket The Listeners hade premiär i januari 2020 på Norrlandsoperan i Umeå. Noche blir det andra och sista verket som associerad koreograf för Cullberg. 2016 tilldelades Alma Söderberg Svenska Dagbladets Thalia-pris och samma år även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium.

För anmälan till pressvisningen eller pressbiljetter till premiären kontakta:

Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com

Amanda Davies, produktionsassistent och marknadsförare Inkonst
+46 (0)734451099
amanda@inkonst.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Inkonst
Inkonst är en mötesplats för scenkonst, musik, samtida konst och kultur som rör sig utanför det etablerade, självklara och genrebestämda. Inkonst visar konst som spränger gränser, leker, utmanar och tar risker. Inkonst bjuder in publik och deltagare till kulturupplevelser som underhåller och gör livet värt att leva. Inkonst har funnits sedan 1998 och huserar sedan 2006 i den gamla chokladfabriken Mazetti på Bergsgatan i Malmö, nära Möllan och Station Triangeln. Vi har tre scener: blackboxen samt en stor och en liten scen och tar max in 600 personer i vårt hus. Inkonst är en välkomnande plats för det skeva och annorlunda, en plats där det finns möjlighet att gå utanför dig själv och uppleva något du inte trodde var möjligt.