meny mobile
Tillbaka
03.02.2017

Premiär för HYPER av Margrét Sara Guðjónsdóttir

I HYPER ifrågasätter Margrét Sara Guðjónsdóttir effekterna av dagens samhälle. Verket rör sig på och i de djupa lagren av verkligheten och kropparna som försöker stå ut i den. HYPER vill visa essensen av det stora mänskliga dramat som ett skrik från kroppen till betraktaren som genom de fyra dansarna får uppleva extrema, känslomässiga tillstånd. Föreställningen kryper tyst under skinnet och konfronterar kroppens yta som en inkörsport till vad som ligger under och bortom den ytliga fasaden. HYPER är i sitt stilla anslag avväpnande och vill hela genom att konfrontera det innersta i den gränslösa kroppen. Genom att dyka ner i hypertillstånden erbjuds publiken en alternativ verklighet av njutning och smärta.

Margrét Sara Guðjónsdóttir är född och uppvuxen på Island 1978. Hon studerade dans vid Artez University of Arts i Arnhem och i Amsterdam. Hon arbetar tillsammans med artister som Gisele Vienne, Erna Ómarsdóttrir, Jan Fabre, Constanza Macras DORKYPARK och Nir De Volff /TOTAL brutal. Margrét Sara grundade Panic Productions i Reykjavík (IS), med dansaren och koreografen Sveinbjörg Þórhallsdóttir och fokuserade på att producera och initiera samarbeten med internationella artister. Margrét Sara har turnerat internationellt med egna verk sedan 2010 och hon bor och arbetar för närvarande i Berlin. Intimitet är ett centralt tema i hennes koreografiska arbete. Margrét Sara har samarbetat med olika artister under de senaste fem åren och musik till verken har nästan uteslutande skapats av bland andra Peter Rehberg (PITA), elektronisk kompositör. Flera av hennes verk har presenterats på MDT på Skeppsholmen i Stockholm. 2014 skapade Margrét Sara en version av sin internationella publiksuccé Soft target installed speciellt för fyra av Cullbergbalettens dansare. 2015 hade Margrét Sara residens hos kompaniet. HYPER blir hennes första verk som hon skapar direkt för Cullbergbaletten. Hon undervisar regelbundet på Iceland Dance Company, vid dansavdelningen vid Art University of Iceland, BA, vid DOCH i Stockholm och koreografiavdelningen vid Helsingfors konstuniversitet.

Fakta HYPER
Dansare: Adam Schütt, Anand Bolder, Eleanor Campbell, Vincent Van der Plas
Ljuddesign: Margret Sara Guðjónsdóttir i samarbete med David Kiers
Ljusdesign: Martin Beeretz

Premiär på Inkonst i Malmö, 8-9 februari 2017 kl. 19.00
Längd: 35 minuter

HYPER ges på Inkonst i ett dubbelprogram tillsammans med solot Against the Current, Glow i koreografi av Cristian Duarte och med dansarna Samuel Draper (8/2) och Daniel Sjökvist (9/2).

Pressbilder finns tillgängliga från tisdag 7 februari.  

För mer information och bokning av intervjuer, kontakta:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten
+ 46-70-602 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också andra projekt och produktioner och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.