meny mobile
Tillbaka
15.11.2012

Smålands Musik & Teater och Cullbergbaletten inleder samarbete

Smålands Musik & Teater och Cullbergbaletten inleder ett samarbete med start 2013. Samproduktionen som skapas för en publik från 16 år i koreografi av Tilman O’Donnell får urpremiär på Kulturhuset Spira i Jönköping i oktober nästa år.

– Det känns oerhört spännande, och vi hoppas på fler produktioner framöver. Då kommer målgruppen vara yngre, förmodligen från 6 år, förklarar teaterchef Lars Melin.

Dans för en ung publik
Målet är att producera modern dans för en ung publik i Jönköpings stad och län. Föreställningen av Tilman O’Donnell kommer att ges ett femtontal gånger på Spiras scen Kammaren. Dessutom planeras besök i Jönköpingsregionen och skolor före årsskiftet 2013/2014.

– Vårt samarbete med Smålands Musik & Teater är ett viktigt steg för Cullbergbaletten. Det breddar vår verksamhet, vår närvaro på olika scener här hemma och fördjupar vårt arbete för en yngre publik.Tilman O’Donnell är definitivt en koreograf som har ett samtida och eget uttryck och som definitivt kan tilltala en målgrupp från 16 år och uppåt, säger Anna Grip konstnärlig ledare Cullbergbaletten.

Tilman O’Donnell
Tilman O´Donnell är född i USA och utbildade sig vid National Ballet School i Toronto (Kanada) och startade sin dansarkarriär i GöteborgsOperans balett under konstnärlig ledning av Anders Hellström. Under 2002 dansade Tilman i Staatstheater Saarbrücken under Marguerite Donlons ledning. 2003 kom han till Cullbergbaletten ledd av Johan Inger. Här var han fram till 2007. Sedan 2007 dansar Tilman i The Forsythe Company i Frankfurt. Tilman O´Donnell debuterade som koreograf 2002 och har tilldelats förstapriset i två stora internationella koreografitävlingar. 2005 utnämndes han till både ”dansare att hålla ögonen på” och ”koreograf att hålla ögonen på” av Europas ledande dansmagasin Ballet Tanz. Under 2010 beställde GöteborgsOperans balett ett verk av Tilman och han skapade där helaftonen This is. 2011 gjorde han ett platsspecifikt verk för Cullbergbaletten i Marabouparkens konsthall i Stockholm och ett i Färgfabriken. 2012 var han en av två koreografer som skapade varsitt verk till Cullbergbalettens Strindbergssatsning The Strindberg Project.

Presskontakt Smålands Musik & Teater
Maria Hägglund, producent
maria.hagglund@smot.se
0767-24 83 99

Presskontakt Cullbergbaletten
Erica Espling, Marknads- och pressansvarig
0706-02 27 01

Om Smålands Musik & Teater
Smålands Musik & Teater (Smot) producerar teater, musik, dans och musikteater som spelas för barn, ungdomar
och vuxna i och utanför Jönköpings län. Smot är en av enheterna inom Regional utveckling och har Landstinget i Jönköping län som huvudman. Ett nytt hus för scenkonst, Kulturhuset Spira, invigdes i november 2011. Varje år presenteras säsongsserier med konserter och teaterföreställningar, och samarbeten med amatörgrupper ute i länet.

Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.