meny mobile
Tillbaka
15.08.2017

Svenskars personliga berättelser dansas när Mattias Andersson regisserar Cullbergbaletten

– Det är oerhört inspirerande att arbeta med dansare för en danskontext. Många av mina största scenkonstupplevelser har varit just dansföreställningar. Jag hoppas också att med detta samarbete kunna vidareutveckla mina tankar om kroppen, rummet, verklighet, fiktion och hur en människas livsberättelse kan transformeras till scenisk gestaltning, säger regissören Mattias Andersson.

Liksom i de tidigare uppsättningarna ligger ett omfattande dokumentärt intervjuprojekt till grund till manuset, genomfört med hjälp av sociologer. Människor från skiftande sociala bakgrunder, från hela Sverige, har fått frågan: ”Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se dansad av Sveriges främsta danskompani?”. Föreställningen har sedan arbetats fram utifrån svaren. The Mental States of Sweden in Dance försöker med dansens villkor fånga ett slags mentalt tillstånd av Sverige idag. Ett 40-tal personer har intervjuats av radiojournalisten Shang Imam (från bland annat Verkligheten i P3 ) och de autentiska rösterna finns med i föreställningen som en ljudinstallation.

Utdrag ur en intervju:

KARWAN, 21 ÅR, HÄSSELBY
”Om du fick välja en händelse i ditt liv som Cullbergbaletten skulle dansa – vilken skulle du välja då?”
– När jag tog körkortet. Det var en lycka, en stor lycka. Det kändes overkligt. Jag började dansa. Jag klev ur bilen med min körlärare. Så började vi knäppa med fingrarna och dansa, bara jag och han. Det var utanför stället där man gör uppkörningar i Farsta, det var säkert människor som såg men det var inget vi tänkte på. Sen gick jag hem, ringde min pappa och berättade.
”På vilket sätt skulle dansarna dansa den här händelsen?”
– Dom ska springa runt nakna och bara skrika och vara helt exalterade, rulla på marken, hoppa och krama om varandra och dra varandra i håret. Allihop, dom ska vara helt galna och skrika och riva varandra, riva ner saker som står bredvid dom. Dom ska vara helt tokiga bara. Det ska vara opera bakom och så ska de göra massa konstiga rörelser och vara helt galna. Armarna går ju åt alla riktningar som går, de sparkas och flyger upp i luften, det sprattlas på golvet. Några av dom slår sig själva på ansiktet med båda händerna, drar sig i håret. Det ska ungefär se ut som om de skadar sig själva, men publiken ska få en känsla av att de bara är så glada och lyckliga. Glädjen sprider sig och dansen går in i deras hjärtan och publiken, det är som om de tittar rakt in i solen. Det är för starkt.
Mattias Andersson påbörjade sina dokumentära sceniska undersökningsprojekt med föreställningen The Mental States of Gothenburg på Angereds Teater 2006. Projektet fick en fortsättning på Dramaten 2013 med The Mental States of Sweden . Mattias Andersson är verksam som dramatiker och regissör och sedan 2006 konstnärlig ledare för Backa Teater, en del av Göteborgs Stadsteater. Mattias Anderssons pjäser har spelats på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Malmö Stadsteater och internationellt i Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Ryssland, Rumänien, USA och Serbien. 2006 nominerades Mattias Andersson till Nordiska Dramatikerpriset. Han tilldelades Svenska Ibsenpriset 2007 och för sin uppsättning av Brott och straff på Backa Teater fick han Expressens teaterpris 2007, Svenska Teaterkritikers pris 2007 och nominerades till Dagens Nyheters Kulturpris. Uppsättningen Lille Kung Mattias på Backa Teater tilldelades Svenska Teaterkritikers pris 2009. Radioteaterversionen av Brott och straff vann dramaklassen i internationella Prix Marulic 2010. Andersson tilldelades Svenska Dagbladets Thalia-pris 2013. 2015/2016 var han aktuell med Dostojevskijs Idioten på Dramaten och våren 2016 med en internationell samproduktion, The Misfits , för det europeiska teaternätverket Prospero. Hösten 2016 spelades Anderssons Deformerad persona på Dramaten. I maj 2017 tilldelades Mattias Andersson den internationella barnteaterorganisationen Assitejs pris ”Artistic Excellence Award 2017” för sin konstnärliga gärning för den unga publiken.

Regi och koncept Mattias Andersson
Koreografi Mattias Andersson och Cullbergbalettens dansare
Medverkande Cullbergbaletten
Scenografi och kostym Martin Falck
Ljuddesign och kompositör Anna Sóley Tryggvadóttir
Ljusdesign Charlie Åström
Intervjuer Shang Imam

Urpremiär den 8 september 2017, Elverket, Dramaten, Stockholm.