meny mobile
Tillbaka
03.11.2016

Sverigepremiär för Cullbergbaletten i nytt verk av Jefta van Dinther

Protagonist är en betraktelse över mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund, av isolering, kontroll och främlingskap.

Protagonist är Jefta van Dinthers andra verk för Cullbergbaletten. Hans första, succén Plateau Effect, hade premiär 2013 och har turnerat över hela Europa. Jefta van Dinther mottog Svenska Teaterkritikers danspris 2013 för verket som också valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Verken lyfter fram det synliga och det osynliga, mörker och ljus, illusion, affekt, röst och bild.

Svenska ELIAS fick sitt genombrott förra året med låten Revolution som blev en stor framgång och följdes av EP:n Warcry. ELIAS har bland annat uppträtt på Skavlan och Grammisgalan med Revolution och låten användes nyligen i den amerikanska filmen The Birth of A Nation’s trailer.

Som 13-åring började ELIAS sjunga med Tensta Gospel Choir och det var där han utvecklade sin säregna röst som jämförs med Sam Cookes, Anthony Hamiltons och Sam Smiths. Spotify har valt ELIAS till Spotlightartist för 2016 och nästa år kommer han att släppa sitt debutalbum där han bland annat har samarbetat med producenten Paul Epworth (Adele, FKA Twigs, Coldplay), HYENA och John Hill (Florence + The Machine, Eminem, Rihanna). Själv är ELIAS inspirerad och influerad av artister som Otis Redding, Spooky Black, Patti Smith och Jeff Buckley.

Protagonist hade världspremiär i somras i Amsterdam.

Pressröster: ”…attraktiv, spännande, förförisk, störande, igenkänningsbar, sexig och rörande. Briljant!” 8weekly

Trailer Protagonist: https://www.youtube.com/watch?v=hmkWrTd8HRw

Cullbergbaletten har under hösten turnerat i USA med verket Figure a Sea, i koreografi  av Deborah Hay och med musik av Laurie Anderson. Det var 14 år sedan som kompaniet gästade USA och recensionerna har genomgående varit lysande. Figure a Sea visades i Montclair, New Jersey, i Los Angeles och Berkeley, Kalifornien med stöd av Sveriges Ambassad i Washington DC, Kulturrådet och Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Pressröster: The New York Times: ”This Sublime New Work Embraces Wonder” SF Chronicle: “Cullberg Ballet dazzles after 15-year absence from Bay Area.” Bachtrack: “…existentially tender and, finally, terribly poignant, terribly human.”

Protagonist (2016)
Koreografi, regi Jefta van Dinther
Musik och ljuddesign David Kiers
Röst och sång ELIAS
Ljusdesign Minna Tiikkainen
Scenografi SIMKA
Kostymassistent Marita Tjärnström
Text Jefta van Dinther
Koreografassistent Thiago Granato
Repetitionsledare Thomas Zamolo
Konstnärlig rådgivning Cecilia Roos, Felix Bethge och Robert Steijn
Röstcoach Pia Olby
Pressbilder Urban Jörén

Längd: cirka 60 minuter
Världspremiär 7 juli 2016, Julidans, Amsterdam
Sverigepremiär 23 november 2016, Dansens Hus, Stockholm

Turnéplan Protagonist
Stockholm 23-25 november
Kortrijk 29 november
Umeå 26 januari 2017
Oslo 17-19 februari 2017
Wien 30-31 mars, 1 april
Fler datum tillkommer löpande.

För mer information och bokning av intervjuer, kontakta:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten
+ 46-70-602 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också andra projekt och produktioner och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.