meny mobile
Tillbaka
20.05.2013

Världspremiär för Cullbergbaletten i Amsterdam

En av Europas mest uppmärksammade koreografer Jefta van Dinther skapar just nu ett nytt verk för Cullbergbaletten på stora scener. Nu är det klart att det nya verket Plateau Effect har världspremiär på den internationella dansfestivalen Julidans i Amsterdam den 11 juli.  Sverigepremiären äger rum på Dansens Hus stora scen i Stockholm 18 september. Biljetterna till föreställningarna på Dansens Hus släpps imorgon tisdag 21 maj.

I Plateau Effect liknar dansarna ett samhälle i konstant och rotlös rörelse genom olika landskap. Kommunikation, transport, byggande och bosättande blir koreografi och enar dansarna i ett försök att skapa något mer än en ensam person kan åstadkomma. Genom kropp och röst, genom ljud, ljus och material, böljar denna kraft fram och tillbaka mot publiken.

– Med Plateau Effect vill jag fortsätta utveckla utforskandet av varseblivning och sinnesanalogi, sammansmältning av element från olika sinnesområden. Jag vill att kroppen, ljuset och ljudet bokstavligen ska bre ut sig och nå fram till publiken på ett direkt sätt, utan att behöva tolkas. Jag vill ge publiken en möjlighet att vistas i något som de inte känner igen. Titeln Plateau Effect refererar till ett tillstånd av stabil utveckling och produktivitet som efter ett tag når en utplaning, säger Jefta van Dinther om sitt nya verk.

Plateau Effect (2013)
Koreografi Jefta van Dinther
Ljuddesign David Kiers
Ljusdesign Minna Tiikkainen
Scenbild SIMKA

Längd cirka 60 minuter, ingen paus.
Nio dansare.

Turnéplan hösten 2013
Världspremiär i Rabozaal, Stadsschouwburg, på den internationella dansfestivalen Julidans i Amsterdam 11 juli 2013.
Rovereto, Italien, 5 september
Sverigepremiär 18 september på Dansens Hus stora scen, Stockholm (speldagar 18, 19, 20, 21, 24 september).
Gävle Teater 9 oktober
Storsjöteatern, Östersund 16 oktober
MAC Créteil/Festivale d’Automne, Paris 5-7 december.

Föreställningsdatum tillkommer löpande.

Jefta van Dinther är född 1980, är koreograf och dansare, verksam från Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade sedan till Nederländerna där han 2003 utexaminerades från Amsterdam School of the Arts (MTD). Jefta framträder både som soloartist och i samarbete med andra artister. För närvarande turnerar han med sitt nya verk THIS IS CONCRETE (2013), skapat tillsammans med Thiago Granato, och GRIND (2011), ett samarbete med ljusdesignern Minna Tiikkainen och ljudkonstnären David Kiers. Jefta har också skapat verken The Blanket Dance (2011) som sattes upp i samarbete med Frédéric Gies och DD Dorvillier, Kneeding (2010), The Way Things Go (2009), IT’S IN THE AIR (2008) skapat tillsammans med Mette Ingvartsen. The Way Things Go finns på Cullbergbalettens repertoar sedan hösten 2011. Förutom att dansa i sina egna föreställningar framför Jefta också andras verk. Han har engagerats av ett flertal andra koreografer, bland andra Xavier Le Roy, Mette Ingvartsen, Ivana Müller, Kristine Slettevold, Frédéric Gies, Keren Levi och Leine & Roebana. Han delar även sina metoder och erfarenheter genom att undervisa i koreografi. Nyligen blev han tillsammans med Frédéric Gies utnämnd till konstnärlig ledare för masterprogrammet i koreografi vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

Mer information och bilder finns på: www.cullbergbaletten.se

För mer information, kontakta:
Erica Espling, PR-ansvarig Cullbergbaletten 070-602 27 01

Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare till och med augusti 2013. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.