meny mobile
Tillbaka

Alma Söderberg

Alma Söderberg är född och uppvuxen i Malmö. Hon studerade på Kungliga Svenska Balettskolan innan hon lämnade Sverige för Sevilla och Escuela de Danza de Matilde Coral för att studera flamenco. Alma Söderberg har sedan dess studerat i Stockholm, Paris, Madrid, Amsterdam och Bryssel och tog examen i koreografi vid SNDO i Amsterdam 2011. De senaste åren har hon varit baserad i Bryssel och turnerat sina verk på de främsta scenerna och de viktigaste festivalerna över hela Europa. Hennes arbete kännetecknas av en stark och tydlig koppling mellan dans, musik och röst. Ljud och rörelse är alltid tätt sammanflätade och en undersökning av dessa uttryck är en kontinuerlig del av Alma Söderbergs konstnärskap. Tillsammans med Deborah Hay och Jefta van Dinther är Alma knuten till Cullberg 2019-2021 och ska under perioden skapa två nya verk. The Listeners som hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå i januari 2020 var det första. Alma Söderbergs andra verk för Cullberg har premiär vintern 2022.

2016 tilldelades Alma Söderberg Thalia-priset med motiveringen:

”Hon presenterar en helt unik typ av scenkonst som förenar dans, musik och röstprestanda på ett oupphörligt fascinerande och rytmiskt språk.”

Samma år, 2016,  tilldelades Alma Söderberg även Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium med följande motivering:

”Alma Söderberg sticker ut bland svenska koreografer. Hon går helt sin egen väg – genrebestämmer inte sin scenkonst. Det är konsert, performance och dans. Alma har kallats den mänskliga ljud och dansmaskinen och hennes solon har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”. Alma Söderberg följer inte strömmen, hon arbetar bortom ideologiska och estetiska förtecken. Kommunikationen mellan publiken och den egna kroppen är fundamentet. Med rörelse, rytm, musik, ljud och språk bryter hon ny mark och öppnar gränserna för vad en dansföreställning kan och får vara, ställer sig mitt i tiden och bortom konventionerna. Med ett flertal solon bakom sig samt en internationell karriär vill vi med Birgit Cullberg-stipendiet uppmärksamma en egensinnig rörelse- och ljudkonstnär.”