meny mobile
Tillbaka

LABO Stockholm – festival för samtida dans

ÖVERSIKT:

SCENER:
MDT, Slupskjulsvägen 30
Danscentrum Stockholm, Jungfrugatan 7B
Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
Moderna Museet, Exercisplan 4
Festivalbar: Story Hotel, Restaurang Ling Long, Riddargatan 6

Biljetter säljs av respektive scen. Inget festivalpass krävs.

ONSDAG 11 APRIL 
kl. 20.00 Dana Michel: Mercurial George
Plats: MDT
Invigning! DJ Seven Neves från kl. 21.00

TORSDAG 12 APRIL 
kl. 20.00 Dana Michel: Mercurial George
Plats: MDT
SAMTAL efter föreställningen – Eleanor Bauer: Proto Talks
Språk: engelska

LÖRDAG 14 APRIL
kl. 18.30 Linda Blomqvist: Circle LUX 9
Plats: Danscentrum Stockholm
kl. 20.00 Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock: o.T./Raw Practice
Plats: Scenkonstmuseet
SAMTAL – efter föreställningen, moderator Camilla Larsson.
Språk: engelska

TISDAG 17 APRIL
kl. 19.00 Dana Caspersen i samarbete med Michael – Douglas Kollektiv: The Exchange
Plats: Scenkonstmuseet.
Språk: engelska

ONSDAG 18 APRIL
kl. 19.30 Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?
Plats: Scenkonstmuseet. Språk: engelska. Inte lämplig för barn och unga.
SAMTAL – efter föreställningen Eleanor Bauer: Proto Talks.
Språk: engelska

TORSDAG 19 APRIL
kl. 11.15 Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet
kl. 18.00 WORK IN PROGRESS: Robin Jonsson: The Most Human.
Plats: Scenkonstmuseet
kl. 19.30 Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?
Plats: Scenkonstmuseet
Språk: engelska. Inte lämplig för barn och unga.

FREDAG 20 APRIL
kl. 11.15 Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet
kl. 19.00 WORK IN PROGRESS: Louise Dahl och Philip Berlin.
Plats: MDT
kl. 20.00 Marie Topp: Liaisons.
Plats: MDT

LÖRDAG 21 APRIL
kl. 11.00, kl. 14.00 och kl. 18.00. Benjamin Vandewalle: Walking the Line – en koreograferad promenad på Stockholms gator
Plats: Samling utanför Scenkonstmuseet. Språk: engelska
SAMTAL – efter föreställningen, ca kl. 16.00. Eleanor Bauer: Proto Talks.
Språk: engelska
kl. 11.15 Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet
kl. 18.00 Marie Topp: Liaisons
Plats: MDT
kl. 20.30-00.00 Linda Blomqvist: The Sound Unplugged
Plats: Danscentrum

Klicka på pilen nedan för länkar till biljetter och för att läsa mer om föreställningarna, works in progress och samtal. 

Konstnären Esta Matković  har haft residens vid Cullberg under LABO Stockholm och sammanfattat festivalen i en blogg. Dokumentationen är en del av hennes konstnärliga praktik och forskning av det privata och publika. Läs hennes blogg här!

FÖRESTÄLLNINGAR
Dana Michel: Mercurial George
Dana Michel hittar och förvandlar det banala och provocerar fram ett visst obehag. Genom att sikta resterna av dammiga ledtrådar i kölvattnet av en kulturell utgrävning framför Dana Michel ett solo där kroppen vacklar i sin kamp för balans och tålamod. Hon drar ut tiden med minimalistiska och dekonstruerade rörelser och blir till det egna jagets arkeolog. Cullberg presenterar föreställningen i samarbete med MDT.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 11-12 april kl. 20.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Linda Blomqvist: Circle LUX 9
Circle LUX 9 gör kroppen till ett råmaterial som kan uppnå olika egenskaper, kapacitet och påverkan. Verket strävar efter att förflytta subjektet och neutralisera den sociala kroppen som vi känner den, lösa upp kulturella och sociala koder samtidigt som det lekfullt sammanfogar och använder sina olika uttryck utan ambition att tillhöra en viss identitet. Circle LUX 9 är en evig omvandling av kroppen och det utrymme och förhållande som skapas däremellan, den färdas genom olika platser, framkallar intimitet och fantasi och rör sig mellan landskap och display.

Circle LUX 9 är en intensifiering av närvaron som lämnar spår och förutser framtiden i en pågående loop. Det är en föreställning om kroppen i tid och rum. Circle LUX 9 föreslår begreppet ”magisk cirkel” som en plats där tillfälliga världar inom den vanliga världen kan finnas.
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
Tid: 14 april kl. 18.30
Biljetter: www.danscentrumstockholm.se

Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock: o.T./Raw Practice
Ian Kaler med musik framförd av Jam Rostron aka Planningtorock. I en strukturerad och improviserad jamsession med livemusik utforskar Kaler och Rostron hur musik, dans och rörelse alternerar och leker med tillfälliga band. Hur berörs vi och vart är vi på väg, både som individer och tillsammans?
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 14 april kl. 20.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se
 

 

Dana Caspersen i samarbete med MichaelDouglas Kollektiv: The Exchange
Dana Caspersen i samarbete med The MichaelDouglas Kollektiv bjuder in publiken till en koreografisk, offentlig dialog som inte är beroende av fysisk skicklighet, inte har någon målgrupp och bara fungerar genom publikens medverkan. Det erbjuder en fysisk ram för att spegla och utbyta enskilda och allmänna våldsmekanismer. Deltagarna uppmanas fundera igenom vad de tror på kring användandet av våld, var de fick dessa åsikter från och hur åsikterna och övertygelserna skärper uppmärksamhet och handlingar i konflikt.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
Tid: 17 april kl. 19.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?
Samira Elagoz föreställning är en berörande och privat dokumentär föreställning om en ung kvinnas forskning och erfarenheter kring intimitet och våld. Genom internetplattformar som Chatroulett och Tinder och genom egna upplevelser tar Samira Elagoz med publiken på en resa om att återta makt, om att återuppfinna självständiga uttryck för sexualitet och försök att relatera till män.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 18-19 april kl. 19.30
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Premiär! Marie Topp: Liaisons
Marie Topps Liaisons är den första föreställningen i en ny serie arbeten som kritiskt granskar hur våra sinnen påverkas av kulturella och politiska strukturer. Föreställningen fokuserar på seendet, blickens makt och på hur sättet vi använder vår blick påverkar hur vi förstår världen. En blick som inte är skarpt fokuserad kan inte heller objektifiera. Cullberg har inkluderat MDT:s programpunkt i festivalen.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 20 april kl. 20.00, 21 april kl. 18.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Benjamin Vandewalle: Walking the Line – en koreograferad promenad på Stockholms gator
Benjamin Vandewalles verk erbjuder nya perspektiv och erfarenheter, både i scenrummet och på stadens gator. Vandewalle följer med publiken genom staden och tar ledningen i en rad händelser, vissa banala, andra helt okonventionella. Publiken lämnar som en grupp individer och blir gradvis till en kollektiv kropp. Walking the Line är en föreställning till fots som ger ett nytt perspektiv på den omgivande staden genom en följd av levande konstverk.
Plats: Samling utanför Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 21 april kl. 11.00, kl. 14.00 och kl. 18.00. Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Linda Blomqvist: The Sound Unplugged
Linda Blomqvists senaste föreställning The Sound tar sig ut ur teaterrummet och in i Danscentrums studio. Linda Blomqvist, Madeleine Lindh och Sandra Lolax har bjudit in Lendl Barcelos och Marcus Doverud att blanda sina likheter för ljud och dans i det nya universum som The Sound Unplugged har blivit. “Vi kallar den här versionen The Sound Unplugged – för att referera till 90-talets MTV-show; inte nödvändigtvis för att det blir mer akustiskt, snarare för att vi gillar MTV, några av de band som spelades i showen och framför allt för experimentet med formatet, intimiteten och gemytligheten som MTV skapade”.
Av och med: Linda Blomqvist, Madeleine Lindh, Sandra Lolax, Lendl Barcelos och Marcus Doverud
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
När: 21 april, föreställning kl. 20.30-22.00. Publiken kan komma och gå, men vill man se från start, vad där i tid!
Från kl. 22.00 till midnatt: DJ/installation.
Fri entré!  www.danscentrumstockholm.se

WORK IN PROGRESS
Robin Jonsson: The Most Human
Koreografen Robin Jonsson presenterar en del ur den nya föreställningen The Most Human. Ludvig Daae är en norsk mänsklig dansare som är uppväxt i Nesbyen och Maria är en humanoid robotdansare som växt upp hos IDA på Linköpings Universitet. Ledda av Robin Jonsson och robotutvecklaren Fredrik Löfgren presenteras de jämställt men med sina egna unika förutsättningar i ett dansant verk som undersöker vad som är mänskligt, närvaro och autenticitet. Verket speglar den radikala förvandlingen av samhället, framförallt inom serviceyrken, industrin och vården, där robotar tar över människors jobb men även i stor utsträckning samarbetar med människor. I The Most Human ersätter en robot en mänsklig dansare samt samarbetar med en annan. Roboten är humanoid, intelligent och autonom och påverkar verkets process och färdiga resultat.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 19 april kl. 18.00
Fri entré, begränsat antal platser. www.scenkonstmuseet.se

Louise Dahl och Philip Berlin
Work in progress av Louise Dahls och Philip Berlins nästa verk Lonely At The Top. Huvudpersonen kastar sig mellan underkastelse och högmod, på jakt efter en potentiell hjälte eller syndabock – någon att tämja, hylla, straffa eller härska.
Plats: MDT
När: 20 april kl. 19.00
Fri entré. Begränsat antal platser.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30

SAMTAL
Eleanor Bauer: Proto Talks
Eleanor Bauer utmanar eftersamtalet där konstnärer talar om sina verk och konstnärskap. I Proto Talk är samtalet en egen konstnärlig upplevelse. Eleanor Bauer vill dyka in i det okända och rikta samtalet mot obesvarade frågor och tankar som ännu inte är greppbara för konstnären. I stället för att försöka förklara verket som just har presenterats pratar Bauer med konstnären om vad som fortfarande är obesvarat och kanske vad som ännu inte kommit fram. Proto Talk är ett spekulativt forum där konstnärer och publik tänker tillsammans, lyfter fram frågor och bilder från föreställningen och tillsammans skapar en kreativ process att navigera i. Proto Talks är en övning i negativ förmåga, i spekulativ teater, i att tänka tillsammans. I att dela osäkerhetens kreativa och fantasifulla rum där den konstnärliga processen famlar i mörker och söker efter sin form.
Medverkande: Dana Michel, Samira Elagoz.
Plats: Dana Michel (MDT), Samira Elagoz (Scenkonstmuseet), Benjamin Vandewalle (Scenkonstmuseet)
När: Efter föreställningen. Inga biljetter behövs.

Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, Meditation workshops på Moderna Museet
Doorways to Freedom är en ledd meditation som fokuserar på de olika begreppen Tid, Rymd och Sensitivitet. Efter en timmes meditation uppmanas deltagarna att ta med sina reflektioner till konstverken i museets samling. Meditationen bygger på grundläggande buddhistiska läror om sinnets natur.
Plats: Moderna Museet, Exercisplan 4
När: 19-21 april kl. 11.15, öppet för allmänheten, max antal deltagare: 25.
Mer information:  www.modernamuseet.se

LABO Stockholm är en festival för samtida dans, kurerad och producerad av Cullberg inom ramen för det EU-finansierade kulturnätverket Life Long Burning. 11-21 april presenterar LABO Stockholm föreställningar, workshops och samtal på olika scener i Stockholm. Cullberg presenterar Dana Michel i samarbete med MDT och har inkluderat Marie Topps föreställning i festivalen. LABO Stockholm är ett samarbete med Scenkonstmuseet, Danscentrum Stockholm, MDT och Moderna Museet.

– Vi vill göra något nytt för den samtida dansen och knyta ihop olika aktörer. I en osäker värld vill vi skapa en oas för sinnena, för eftertanke och för samtal. LABO Stockholm ska vara en plats för dans, reflektion, utbyte och gemenskap. Dans ska utmana det kända och omfamna det som utmanar säger Jane Hopper, curator LABO Stockholm.

Om Life Long Burning
LABO Prix Jardin d’Europe är ett projekt inom the europeiska nätverket Life Long Burning (LLB). Det är ett flexibelt modulformat som organiseras av LLB:s nätverkspartners, självständigt eller i samarbete med ett lokalt event eller en festival. LABO-projekten ska öka synligheten och rörligheten av konstnärer och deras verk. LABO-projekten har arrangerats i Zagreb 2014 av Tala Dance Center, i Bukarest 2015 av 4Culture, i Bryssel/Amsterdam 2016 av Workspacebrussels och Het Veem Theater Amsterdam och i år i Stockholm av Cullberg.

Life Long Burning (LLB) är ett projekt som finansieras av den Europeiska Unionens kulturprogram och som verkar för ett hållbart stöd för samtida dans och performance och utvidgning av dess publik. LLB genomförs under en femårsperiod, 1 juli 2013 till och med 30 juni 2018. Medverkande institutioner: 4Culture (Rumänien), Institut Chorégraphique International – CCN Montpellier (Frankrike), Cullberg (Sverige), danceWEB (Österrike), Veem House for Performance (Nederländerna), Lokomotiva (Makedonien), Station (Ryssland), Tala Dance Center (Kroatien), Uferstudios (Tyskland), Ultima Vez (Belgien), Workshop Foundation (Ungern) och Workspacebrussels (Belgien).

LABO Stockholm kureras av Cullberg och arrangeras inom ramen för det EU-finansierade kulturnätverket Life Long Burning. I samarbete med Scenkonstmuseet, Danscentrum, MDT och Moderna Museet.

Tidigare föreställningar

Linda Blomqvist: The Sound Unplugged, Danscentrum Stockholm, Stockholm
Marie Topp: Liaisons, MDT, Stockholm
Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet, Stockholm
Premiär! Marie Topp: Liaisons, MDT, Stockholm
Work in progress, Louise Dahl och Philip Berlin, MDT, Stockholm
Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet, Stockholm
Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?, Scenkonstmuseet, Stockholm
Work in progress, Robin Jonsson: The Most Human, Scenkonstmuseet, Stockholm
Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, meditation på Moderna Museet, Stockholm
Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?, Scenkonstmuseet, Stockholm
Dana Caspersen i samarbete med Michael - Douglas Kollektiv: The Exchange, Scenkonstmuseet, Stockholm
Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock: o.T./Raw Practice, Scenkonstmuseet, Stockholm
Linda Blomqvist: Circle LUX 9, Danscentrum Stockholm, Stockholm
Dana Michel: Mercurial George, MDT, Stockholm
Dana Michel: Mercurial George, MDT, Stockholm
Se fler datum