meny mobile
Tillbaka

On Earth I’m Done: Islands

av Jefta van Dinther

On Earth I’m Done
Del 1: Mountains (2021)
Del 2: Islands (2022)

Urpremiär maj 2022.

Jefta van Dinther återvänder till Cullberg som associerad koreograf med två nya verk. I den arkaisk-futuristiska diptyken On Earth I’m Done förflyttas publiken till en plats som slitits ut ur tid och rum. Den första delen, solot Mountains, framförs av Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska, Freddy Houndekindo och Marco da Silva Ferreira som alternerar i verket. Den andra delen, Islands, med 13 av kompaniets dansare, har urpremiär i maj 2022.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

Del 1: Mountains

Som mänskliga varelser är vi ständigt jagade av hur vår kultur, vår mänsklighet, kommit att påverka planeten vi bebor. Vårt obehag riktar sig både nedåt och uppåt – mot utarmandet av jorden såväl som mot hur himlens rymd tycks krympa. Mountains kretsar kring frågan hur ska vi kunna fortsätta att älska vår ständigt föränderliga planet? Dansaren på scenen är ett medium – en transformator, som med sin kropp som instrument frammanar en klagosång å våra vägnar. Hens existens uppstår ur sambandet mellan det fysiska, biologiska och antropologiska – mellan gravitationskrafter, instinkter och begär.

– Mountains är en skapelseberättelse. Här ställs frågor om vad det innebär att vara människa, att finnas till på och värna om vår planet. Verket undersöker naturens intelligens, hur kultur uppstår, och närskådar de täta band som knyter natur och kultur samman, säger Jefta van Dinther.

Del 2: Islands

Islands blickar tillbaka och försöker minnas en värld som inte längre finns. Tillvaron måste byggas upp från grunden – likt bosättare på en främmande planet måste invånarna lära sig leva på nytt. Så skapas nya och disparata logiker. Islands är en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Koreograf:
Jefta van Dinther

Ljuddesign:
David Kiers

Kostym/Scenbild:
Christina Nyffeler

Ljusdesign:
Jonatan Winbo

Koreograf:
Jefta van Dinther

Ljuddesign:
David Kiers

Kostym/Scenbild:
Christina Nyffeler

Ljusdesign:
Jonatan Winbo