meny mobile
Tillbaka

Walk in art, with nature – Explorations of Now

Explorations of Now – Walk in art, with nature
Dans, koreografi, konst och musik mitt i och med naturen.
12–15 och 19–22 augusti, 2021

Balingsta Gård, Orlångens naturreservat, Huddinge Kommun

Biljetter: Fri entré, men biljett behövs. Boka här.

Under två helger i augusti tar projektet Explorations of Now – Walk in art, with nature plats i Orlångens naturreservat i Huddinge utanför Stockholm. Cullbergs dansare och flera andra konstnärer presenterar över 20 konstinstallationer, samtal och workshops och låter besökarna tillsammans inleda resan mot en hållbar värld.

Explorations of Now – Walk in art, with nature utgår från Balingsta Gårds ridhus i Orlångens naturreservat för att sedan ta besökaren genom en guidad tur runt om i naturreservatet där Cullbergs dansare presenterar nya verk, tillsammans med konstinstallationer och performance art. Allt med bergväggar, fält, mossa, träd och vatten som medskapare.

Bilden: Cullbergs dansare Eliott Marmouset och Víctor Pérez Armero i Homo Saltator.

Program:

Bigert & Bergström | Phylogenetic Tree Mobile
Phylogenetic Tree Mobile är en interaktiv skulptur som kan aktiveras av människor genom att de klättrar upp på och rör sig på dess olika armar. Ett så kallat fylogenetiskt träd är en grafisk modell som brukar användas för att visa olika levande organismernas släktskap till varandra. I skulpturen Phylogenetic Tree Mobile är det människans relation till gasen koldioxid som gestaltas. Mobilen består av metallbågar som spänner över 10 meter med trappstegs former på ena sidan och en motvikt i andra ändan. Motvikten är en 300 kg tung CO2 molekyl av gjutjärn som ligger tryggt på marken så länge människorna kan hålla sig från att klättra på det evolutionära diagrammet.

Freddy Houndekindo tillsammans med movemkrs | Constellation
Filmprojektet Constellation är en diptyk som fångar mötet mellan en dansare och en musiker. I mötet agerar dansen, musiken och kameran i samråd med omgivningen och dialogen som uppstår är ett undersökande och bekräftande av ekosystemen i relation med det mänskliga tillståndet. Dansen kan tolkas som ett inbördes förhållande, visceralt logiskt men inte deterministiskt, ett sätt att etablera en vital form av släktskap. På samma sätt är samarbetet med kompositörer och musiker en önskan att lyfta fram varje instruments soniska särdrag och förhållandet till det givna rummet där det befinner sig. Kontrabas och trumpet viskar, färgar, punkterar och kontrapunkterar. De ger en känslokarta som leder ögat genom örat för att ompröva hur vi är i förhållande till vår värld.

Medverkande:
Double Bass/musik och performance: Ilaria Capalbo
Trumpet/musik och performance: Adrian Lussi
Koreografi och performance: Freddy Houndekindo
Filmfoto och efterproduktion: Thomas Zamolo
Kameraassistent och bomoperatör: Tilman O’Donnell
Ljudtekniker: Martin Ekman
Kostym: HOPE Sthlm

Louise Dahl & Hana Erdman | SLOWDANCES / Forests, fields and pastures
I den sociala kontexten Explorations of Now öppnar sig en en omgivning för SLOWDANCES att utforska långsamma föränderliga tempon på kropp och mark. I den atmosfäriska gränsen mellan hud, biotop och himlen letar SLOWDANCES efter känslomässiga, meditativa och rituella tillstånd som sensibiliserar mötet mellan plats, tillhörighet och jaget. Långsamhet, likt många andra processer såsom jordbruk, dyrkan och konst… med dess potential till görande och varande i relation till dess omgivning, vittnar om en verklighet där gemenskap överskrider tid och rum.

Du är inbjuden till Orlångens naturreservat, bland flora och fauna, där flera sensoriska tillstånd av tid och perception kanske är möjliga. SLOWDANCES är en serie verk där varje del är en ny iteration som beskriver en långsam upplevelse.
Till dags dato har SLOWDANCES utforskat platser såsom Teatern, Museet, Skogen och Kyrkan. Varje iteration formar ett kalejdoskopiskt mönster av dansare som glider mellan gest och stillhet, dans övergår till flöde och form. Uttrycket ”slow dance” används både som titel och samlingsbegrepp för dans som resonerar med den bredare genren Slow Art: en konströrelse med aktivt betraktande som uppmärksammar upplevelsen av tidens gång.

Medverkande:
Koncept: Louise Dahl & Hana Erdman
Atmosfär/Situation: i kollaboration med Jonatan Winbo
Framförd av: Ulrika Berg, Salka Ardal, Sunna Ardal, Anna Fitoussi, Louise Dahl, Hana
Erdman
Kostym färgdesign: Alice Fine
Ljud: Jassem HindiLäs mer om medverkande konstnärer och dansare på explorationsofnow.se

Huddingeleden slingrar sig genom hela kommunen och knyter samman dess 13 skyddade naturområden. Stigar och leder tar dig från höghus och villa till orörda skogar, fågelrika sjöar och ett levande kulturlandskap. Huddingeleden är 80 km lång.

I Orlångens naturreservat möts du av ett öppet och varierat landskap. Snörika vintrar finns här Huddinges finaste skidspår. Alla årstider erbjuder bra möjligheter till fågelskådning vid Ågestasjön, Bottnen-Balingsta och Flemingsbergsviken. Kulturlandskapet runt gårdarna är omväxlande med gammelskog, betes- och odlingsmarker. Centralt i reservatet finns en väderkvarn, ”Holländaren” Balingsta kvarn.

Explorations of Now drivs av Cullberg i samarbete med konstkollektivet Kultivator och Institutet för Framtidsstudier med stöd av Postkodstiftelsen.

Läs mer om hela programmet och projektet här!

 

 

Av och med:
Cullbergs dansare, Bigert & Bergström, Signe Johannessen, Kultivator med flera. Läs mer om alla medverkande i texten till vänster.

Kommande föreställningar

12.08.2021 Orlångens naturreservat, Huddinge
13.08.2021 Orlångens naturreservat, Huddinge
14.08.2021 Orlångens naturreservat, Huddinge
15.08.2021 Orlångens naturreservat, Huddinge

Av och med:
Cullbergs dansare, Bigert & Bergström, Signe Johannessen, Kultivator med flera. Läs mer om alla medverkande i texten till vänster.