meny mobile
Tillbaka
19.01.2018

Cullbergbaletten gör succé i Europa

Protagonist är koreografen Jefta van Dinthers andra stora verk för Cullbergbaletten. För inspelad sång och berättarröst står Elias, David Kiers är ljuddesigner, konstnärsduon SIMKA har gjort scenografi och Minna Tiikkainen ljusdesign. Protagonist hade premiär på den internationella dansfestivalen Julidans i Amsterdam, sommaren 2016.

Pressröster från turnén:
”Sällsynt är den drömlika atmosfären där den märkliga protagonisten utvecklar sina teman.” Libération

”Längtan efter en bättre värld har hittat sin sceniska motsvarighet.” Neues Deutschland

”Det är en rätt cool mässa de genomför.” Berliner Zeitung

”Dansarna i det svenska flaggskeppkompaniet är starka individer.” Der Tagespiegel

Turnéplan våren 2018:
Berlin, HAU 11-13 januari
Paris, Chaillot Théâtre National de la Danse 17-21 januari
Barcelona, Mercat de les Flors, 2-4 februari
Sevilla, Teatro Central 9-10 februari
Madrid, Teatros del Canal 14-15 februari
Sandnes, Kulturhuset 16 mars
Villeneuve d’Ascq, La Rose des Vents 4-5 april
Breda, Chassé Theater 17 maj

Protagonist är en betraktelse av mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund om isolering, kontroll och främlingskap.

Pressbilder: www.cullbergbaletten.se

För mer information kontakta:
Erica Espling, press- och marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-607 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. Genom sina turnéer över hela världen bidrar kompaniet till den internationella presentationen av samtida dans och koreografi. Cullbergbaletten arbetar med en rad internationella koreografer och konstnärer. För närvarande har kompaniet 16 dansare från nästan lika många länder och flera gästdansare engageras regelbundet i olika projekt. Sedan starten har de unika kvaliteterna hos varje enskild dansare varit Cullbergbalettens kännetecken. Genom att bjuda in koreografer och regissörer som tydligt är rotade i samtiden bidrar Cullbergbaletten till utvecklingen av scenkonst och dans som konstform. Cullbergbalettens verksamhet omfattar olika projekt och produktioner, inklusive workshops, konferenser, seminarier och föreläsningar. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare för kompaniet. Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap.