meny mobile
Tillbaka
25.04.2012

Cullbergbaletten, KammarensembleN och Fotografiska i samarbete

Cullbergbaletten, KammarensembleN och Fotografiska möts i ett nytt verk, speciellt sammansatt för Fotografiska. Dansare och musiker medverkar på samma scen i det improviserade verket som bygger på samarbeten kring struktur och konsistens, i dans, musik och bild. Grunden till verket utgörs av fem instrumentala solostycken från 1900-talet. Bilder av fotografen Fanny Oldenburg projiceras på rummets väggar och bildar landskap tillsammans med dansen och musiken.

Verket görs inom ramen för Cullberg Out in context, kompaniets platsspecifika projekt som tar delar av kompaniets verksamhet till andra scenrum än de traditionella.

Söndag 6 maj på Fotografiska kl. 13.00-14.00 och 15.00-16.00

Dansare i Cullbergbaletten:
Alexandra Campbell, Agnieszka Dlugoszewska, Hanako Hoshimi-Caines, Johanna Lindh, Andrea Martini, Gesine Moog, Shumpei Nemoto, Victoria Roberts, Luis Alberto Rodriguez, Adam Schütt, Daniel Sjökvist, Csongor Szabó, Patricia Vázquez, Eszter Czédulás (praktikant från Rotterdamse Dansacademie), Fem Rosa Has (praktikant från Rotterdamse Dansacademie)

Musiker i KammarensembleN:
Eva Lindal, violin
Göran Fröst, viola
Jörgen Pettersson, saxofon
Ivo Nilsson, trombon
Jonny Axelsson, slagverk

Musik:
Bruno Maderna, Piece for Ivry, violin
Paul Hindemith, Solosonat op 25:1, viola
Luciano Berio, Sequenza 5, trombon
Martin Q Larsson, Wrench, sopransax
Per Nørgaard, Waves, slagverk

Fotograf Fanny Oldenburg
Fanny Oldenburg är bosatt i Stockholm, utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö, 2003-2006. Hon verksam som fotograf inom teve, teater och dans, men har en bred produktion bakom sig med personporträtt och miljöbilder. Samarbetet på Fotografiska blir hennes första med Cullbergbaletten.

Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16-18 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.

Om KammarensembleN
KammarensembleN (KeN) bildades 1984 i Stockholm och har sedan starten varit en ledande aktör på den svenska scenen för ny musik. I samarbete med regissörer, ljussättare och videokonstnärer har KammarensembleN gett en mängd uppmärksammade konserter såväl på hemmaplan som internationellt. Ensemblen har 18 medlemmar och sedan 2003 är Franck Ollu konstnärlig ledare.

Om Fotografiska
Fotografiskas uppdrag är att visa såväl de välkända stora fotograferna som de nya namnen. Vi ska etablera den svenska fotokonsten i världen och den internationella fotokonsten i Sverige. Vi erbjuder utbildningar, föreläsningar och workshops för både amatörer och professionella fotografer. Här finns också kafé, restaurang, ett galleri med bilder till salu och en butik fylld till brädden med fotokonst. Addera dessutom konserter, klubbar, artist talks och möjligheten att arrangera. Fotografiska är för alla. 21 maj 2010 öppnades dörrarna för Fotografiska i det gamla tullhuset på Stadsgårdskajen. Det blev inget vanligt museum, det blev en internationell mötesplats för kulturens oändligt många uttryck.

Mer information finns på:
www.cullbergbaletten.se
www.kammarensemblen.com
www.fotografiska.eu

Presskontakt
Erica Espling, Cullbergbaletten 070-602 27 01
Anneli Strömqvist, KammarensembleN 0768-900 968
Jens Hollingby, Fotografiska 0709-430 613