meny mobile
Tillbaka
21.09.2021

Final för Deborah Hays samarbete med Cullberg

Samma dag som de sista publikrestriktionerna hävs över landet den 29 september har Cullberg premiär för Deborah Hays nya verk Horse,
the solos på Stora Teatern i Göteborg. Musiken till Horse, the solos är skriven av den Austinbaserade kompositören Graham Reynolds som gör musik för film, teve, teater, dans, radio, klubbar och konserthus.

Sedan 2019 är den amerikanska koreografen Deborah Hay knuten till Cullberg. I vintras genomförde dansarna en premiär på Hays senaste samarbete med kompaniet; Horse the solos, men för en tom teater. När verket och dansarna nu äntligen möter en publik på Stora Teatern i Göteborg, samma dag som publikrestriktionerna i Sverige hävs, är det efterlängtat.

– I arbetet med Horse, the solos var första steget att avvisa myten om tomhet. Det var också det första steget för dansarna som framför verket. Det gällde för den första föreställningen på Dansens Hus, med ljus, ljud och kostym, men utan publik eller några kameror. Det gäller också för premiären med publik i Göteborg, säger Deborah Hay om det nya verket och processen.

De senaste åren har inneburit svårigheter för internationellt verksamma koreografer, skapandeprocessen har gång på gång tvingats ta nya vägar. Deborah Hay som är bosatt i Austin, Texas, har inte kunnat resa till Sverige under pandemin, istället filmades hon när hon dansade solostyckena i Austin. Inspelningen användes i instuderingen och Hay koreograferade över länk, med dansarna i Cullbergs studio tillsammans med repetitionsledaren Jeanine Durning. Med Horse, the solos går det snart fyraåriga samarbetet mellan dansikonen Deborah Hay och Cullberg i mål.

Som associerad koreograf har Hay åter tagit upp The Match från 2004, ett verk för fyra dansare som blev omskrivet efter urpremiären i New York. Redan hösten 2015 hade Cullberg en uppmärksammad premiär för det nyskapade verket Figure a Sea, ett samarbete mellan Deborah Hay och kompositören Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest framgångsrika och har bl a tagit Cullberg på turné i Sverige och Europa, på lång USA-turné, till Venedigbiennalen och Montpellier Danse. Senare i höst presenterar scenen Mercat de les Flors i Barcelona ett retrospektiv över Hays konstnärskap där både The Match och Figure a Sea med Cullberg ingår.

Om Deborah Hay
Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete grundades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hay fokuserar sitt arbete på att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser, att gå ifrån inlärda mönster. Hon tillbringade många år med att koreografera soloverk för konstnärer som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett The Match på Montpellier Danse, 2005. Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. Den 5 maj 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et Des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister. 2015 skapade Deborah Hay Figure a Sea direkt för Cullberg (dåvarande Cullbergbaletten) med musik av Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest hyllade på senare år och har turnerat i USA och över hela Europa och presenterats på viktiga festivaler som Montpellier Danse och International Festival of Contemporary Dance of the Biennale of Venezia. Deborah Hay är knuten som koreograf till Cullberg 2019-2021/22.

Om Graham Reynolds
Kompositören, bandledaren och improvisatören Graham Reynolds skapar, framför och spelar in musik för film, teater, dans, rockklubbar och konserthus med samarbetspartners över en mängd discipliner. Hans musik kan höras över hela världen i filmer, på teve, på scen och i radio. Nyligen skapade han bland annat musiken till Richard Linklaters Where’d You Go, Bernadette med Cate Blanchett, Kristen Wiig och Laurence Fishburne, Happy Jail för Netflix, The Rude Mechs Stop Hitting Yourself för Lincoln Center Theatre, Ballet Austins Grimm Tales. Han har också ett flerårigt samarbete med Ballroom Marfa, The Marfa Triptych. Graham Reynolds har uppträtt på en rad legendariska scener, från Kennedy Center till Green Mill Tavern och Conan O’Brien Show. Hans prisbelönade projekt, Pancho Villa from a Safe Distance, en tvåspråkig gränsöverskridande opera skapad med librettisterna Lagartijas Tiradas al Sol (Mexico City) och regissören Shawn Sides (Rude Mechs), har satts upp i över ett dussin städer i norra Amerika. Musiken till Horse, the solos finns utgiven och tillgänglig på lyssningsplattformar från den 17 september.

Regissören Marcus Lindeens film Dear Dancer som skildrar arbetet med Horse, the solos, spelades in i Stockholm under vintern/våren 2021. Premiärdatum för kortfilmen är ännu inte bestämt.

Horse, the solos (2021)
Koreografi: Deborah Hay
Musik: Graham Reynolds
Ljusdesign: Minna Tiikkainen
Kostym: Behnaz Aram
Medverkande: 7 dansare

För intervjuer och mer information, kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullberg
+46 (0)70-602 27 01
erica.espling@cullberg.com
www.cullberg.com

Cullberg
Cullberg är ett nationellt och internationellt repertoarkompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans. Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Det utforskande arbetet är grunden i kompaniet och vårt bidrag till dansens utveckling som konstform. Cullberg är ständigt i rörelse i centrum av den internationella dansscenen. 2019-2022 arbetar vi exklusivt med tre koreografer: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther. 17 dansare är verksamma i kompaniet och alla har en central roll i skapandet av varje verk, tillsammans med det tekniska teamet och produktionsteamet. Cullberg leds av Gabriel Smeets, konstnärlig ledare och Stina Dahlström, verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.