meny mobile
Tillbaka
14.01.2014

Gabriel Smeets ny konstnärlig ledare för Cullbergbaletten

Gabriel Smeets blir Cullbergbalettens nye konstnärlige ledare. Smeets arbetar idag som konstnärlig ledare för SNDO, the School for New Dance Development under The Amsterdam School of the Arts/Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Gabriel Smeets påbörjar ett fyraårigt kontrakt på Cullbergbaletten den 1 maj i år och bildar tillsammans med uppdragsledaren och chefsproducenten Monica Fredriksson ledningen för Cullbergbaletten. Han ansvarar för Cullbergbalettens repertoar från och med säsongen 2015-2016.

Gabriel Smeets har en bakgrund inom journalistik och kommunikation och har även arbetat som dramaturg. Han är verksam som mentor och kurator i paneler och symposier inom det kontemporära dansområdet. Han har tidigare varit verksam som chefskurator för the Springdance Festival in Utrecht.

–       Jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag. Jag kommer till ett kompani med en rik historia och jag är mycket stolt över att få vara en del av dess framtid. Under mitt konstnärliga ledarskap kommer Cullbergbaletten fortsätta att vara en av de absolut viktigaste aktörerna på den internationella dansscenen, säger Gabriel Smeets och fortsätter:

–       Jag vill att Cullbergbaletten arbetar med nya och oetablerade koreografer för stora scener och jag vill utveckla publikarbetet ytterligare. Kompaniet kommer även fortsättningsvis att ha en stark internationell profil och vi ska utveckla och säkra vår närvaro i Sverige. Vi ska definiera Cullbergbalettens identitet, utveckla och underhålla danskonsten, säger Gabriel Smeets.

Riksteaterns danschef Mia Larsson är ansvarig för rekryteringen av Gabriel Smeets. Hon säger:

–       Gabriel Smeets är fast förankrad i den internationella dansvärlden. Med sina erfarenheter, kunskap och nätverk blir Gabriel Smeets en utmärkt person för Cullbergbalettens utveckling och arbete med att spegla sin samtid.

Fakta Gabriel Smeets
Gabriel Smeets är född i Holland 1958. Han har studerat konst och konstjournalistik. Sedan 2006 är han konstnärlig ledare för SNDO, the School for New Dance Development under The Amsterdam School of the Arts/Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten i Amsterdam där han har utvecklat utbildningen till ett fyraårigt program för koreografi och skapat en stark position för skolan inom den internationella scenkonstutbildningen. Studenter vid utbildningen presenterar sina verk på internationella scener och festivaler

2000-2006 var han verksam som dansredaktör för det holländska månadsmagasinet TM (Theatermaker). Som dramaturg har han skapat verk med den holländska teatern Paralyse D’Amour, koreografen Krisztina de Chatel, konstnären Marina Abramovic, modedesignern Aziz Bekkaoui och regissören och koreografen Ibrahim Quraishi.

2006 utvecklade han, i nära samarbete med Ibrahim Quraishi, en tio veckor lång utbildningsmodell med titeln “The Political Body” vid DasArts, the Amsterdam School for Advanced Research on Theater & Dance.  Smeets är också medförfattare till boken Why all these questions? (Theatre Institute of the Netherlands), 2003.

2004 utvecklade och producerade Smeets tillsammans med Dansgroep Krisztina de Chatel ett symposium; How Much Body Does Dance Need? 2005 mottog Gabriel Smeets the Dutch Foundation for the Performing  Arts Award som stipendiat vid  the National Arts Journalism Program vid Columbia University i New York. Som kurator utvecklade han en serie paneldiskussioner om kontemporär dans under rubriken Dance Unwrapped för The Dance Theater Workshop (DTW) i New York 2006.

I juli 2006 var Smeets mentor för Spring Dance Dialogue i Moscow där koreografer från  New York, Moskva och Amsterdam medverkade. I april 2008 var han verksam som tillförordnad konstnärlig ledare för Springdance festival I Utrecht. 2009 och 2011 bjöds han in av koreografen Germaine Acogny för  att undervisa vid hennes Ecole des Sables i Senegal.

För mer information och bokning av intervjuer:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten, +46-70-602 27 01

erica.espling@cullbergbaletten.se

More information och pressbilder finns på: www.cullbergbaletten.se

Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 15 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.