meny mobile
Tillbaka
12.02.2013

Urpremiär för Cullbergbaletten i Kulturhuset

Cullbergbaletten har urpremiär på High heels too i koreografi av Benoît Lachambre i Hörsalen i Kulturhuset fredagen den 1 mars. 

Idén till verket som skapats direkt för och tillsammans med sex av Cullbergbalettens dansare fick den kanadensiske koreografen Benoît Lachambre när han arbetade med ett dansprojekt på en burleskklubb i Montréal och skapade ett solo på höga klackar för en dansare. Lachambre samarbetar med bildkonstnären Laurent Goldring, kostymdesignern Alexandra Bertaut, båda verksamma i Paris, och den New York-baserade kompositören Hahn Rowe, som bland annat också jobbar med R.E.M, Moby, David Byrne och Antony and the Johnsons. High heels too är en unik presentation av Benoît Lachambres rörelsespråk och Cullbergbalettens starka scenpersonligheter.

High heels too (2013)
Koreografi Benoît Lachambre
Musik Hahn Rowe
Kostym Alexandra Bertaut
Scenbild Laurent Goldring
Koreografassistenter Hanna Hedman och Lisa Drake

Dansare: Jac Carlsson, Mirko Guido, Johanna Lindh, Gesine Moog, Adam Schütt, Patricia Vázquez

Längd ca 60 minuter, ingen paus.

Fakta Benoît Lachambre
Benoît Lachambre är koreograf, artist, improvisatör, lärare och konstnärlig ledare för det egna kompaniet Par B.L.eux. i Montréal, Kanada. Han har varit en del av den internationella dansscenen de senaste trettio åren och har under hela sin karriär arbetat utforskande med rörelsen och dansen. Visuella element och inslag av performance finns alltid med i hans verk. Par B.L.eux arbetar med samtida och gränsöverskridande koreografiska verk och har ett nära samarbete med koreografer och konstnärer över hela världen. Benoît Lachambre har medverkat i ett antal filmer och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. JJ’s voices för Cullbergbaletten hade urpremiär i november 2009 på Dansens Hus lilla scen och var hans första arbete i Sverige. I JJ’s voices tog Lachambre sin utgångspunkt i Janis Joplins musik och dansarna bar hennes sånger genom sina kroppar. Verket har efter drygtt tre år på Cullbergbalettens repertoar blivit en succé på de internationella scenerna.

High heels too spelas 1-2 och 4-5 mars kl. 19.00. High heels too är ett samarbete mellan Cullbergbaletten, Kulturhuset och Dansens Hus. Biljetterna säljs via Kulturhuset.

Cullbergbaletten framträdde på Kulturhuset för första gången i oktober 2011 med The Way Things Go, en koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, i koreografi av Jefta van Dinther.
För intervjuförfrågningar kontakta: Erica Espling, press- och marknadsansvarig Cullbergbaletten 070-602 27 01
För pressbiljetter, kontakta: Elisabeth Olin, presskoordinator Kulturhuset 08-508 313 99, 076-123 13 93
Pressansvarig Dansens Hus: Jennie Lindell 08-508 99 008

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16-18 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.