meny mobile
Tillbaka
03.11.2015

Urpremiärer med Cullbergbaletten på Weld

Cullbergbaletten presenterar fyra solon skapade av den brasilianske koreografen Cristian Duarte, till ny musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro. Verket Against the Current, Glow är skapat som fyra unika soloprojekt för kompaniets dansare Anna Pehrsson, Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska och Daniel Sjökvist. Urpremiär, med två solon per kväll, på Weld i Stockholm 20-21 november kl. 19.00.

Cristian Duarte har varit verksam som dansare och koreograf sedan 1994 och har sin bas i São Paulo, Brasilien. Han tog examen från PARTS i Bryssel under ledning av Anne Teresa De Keersmaker 2002. 2013 var Cristian Duarte knuten till DOCH i Stockholm som en del i hans magisterexamen i koreografi.

Utgångspunkten för Against the Current, Glow är idén om en slags resa in i djupet av en dansare sensoriska arkiv. I sitt arbete fokuserar Cristian Duarte på dansarnas träningshistorik och rörelser från tidigare verk som de har medverkat i. Duarte har arbetat med idén om en mashup mellan tidigare och nya verk, mellan vad som hänt och vad som ska hända och hur denna samexistens påverkar dansarnas rörelseval och koreografi.

– För att skapa solot har jag försökt stimulera dansarnas minnen genom att blanda tidigare och nuvarande rörelsemönster och låta en ny känsla komma fram. När sinnet är muskler borde det finnas en möjlighet att göra tankeprocesser mer elastiska för att trotsa det linjära, ungefär på samma sätt som en organism som plötsligt kan simma mot strömmen. Andra livsformer kan glöda i den tidigare så bekanta omgivningen, säger Cristian Duarte om sitt nya verk för Cullbergbaletten.

Weld på Norrtullsgatan 7 i Stockholm är en konstnärsdriven plattform för dans och konst. Organisationens mål är att vara undersökande, kritisk och experimentell. Plattformen verkar främst för att utveckla och stärka konstformen och begreppet dans och arbetar för nationella, internationella utbyten och samarbeten. Verksamheten grundades 2006 av koreografen och dansaren Anna Koch. Det är första gången som Cullbergbaletten presenterar verk på Weld.

Against the Current, Glow
Koreografi Cristian Duarte
Musik Tom Monteiro
Ljusdesign Niklas Jurander
Kostym Marita Tjärnström

Varje solo är cirka 30 minuter.

Urpremiär på Weld i Stockholm, 20-21 november 2015 kl. 19.00, två solon per kväll, total föreställningstid 80 minuter inklusive paus.

För mer information, kontakta gärna:
Erica Espling, PR- och Marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-602 27 01

Fredrik Wåhlstedt, producent Weld
073-364 23 18