meny mobile
Tillbaka
17.02.2017

Videotävling för alla mellan 13 och 18 år!

Birgit Cullberg är en av de viktigaste svenska konstnärerna genom tiderna. Hon var dansare och koreograf, skulptör och författare. Hon var på samma gång en blyg och hänsynslös konstnär, naiv, barnslig, charmig och undergiven och samtidigt mycket skarp och medveten. Livet, kärleken, förtryck och hämning, humor och allvar var hennes teman. Hennes speciella stil och outtröttliga engagemang påverkade en hel dansvärld. Hennes namn är lika med den moderna dansen i Sverige, den flexade foten hennes signum. Hon var något så ovanligt som en folklig danskändis med allt vad det innebar och hon grundade 1967 det världskända danskompaniet Cullbergbaletten som har turnerat över hela världen.

Trots att Birgit Cullberg är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer genom tiderna är det inget kompani som har hennes verk på repertoaren idag, hennes koreografier är nästan bortglömda. Men utan Birgit Cullberg och hennes prestigelösa sätt att närma sig verk, högt som lågt, musik, teve, det privata och offentliga hade inte Cullbergbaletten varit verksamt idag.

Birgit Cullberg lämnade Sverige när hon var ung för att arbeta med koreografen Kurt Jooss som hade flytt Tyskland för att han i sina verk kritiserade det politiska systemet i hemlandet. Hans arbete fortsatte i England dit Birgit Cullberg också kom. Hon trodde på att dansen var ett bra uttrycksmedel för att kritisera politisk regim, men också en konstform för att reflektera och visa mänskliga relationer och liv. Tillbaka i Sverige påbörjade Birgit Cullberg det arbete som skulle göra henne till en av världens mest kända koreografer. Birgit Cullberg var en renässanskvinna och en pionjär på många områden, inte minst inom teknik. Hon var det första koreografen att arbeta med tevemediet, långt innan alla hade teve i Sverige och Cullbergbaletten knöts i slutet av 1960-talet till Sveriges Television. Birgit Cullberg använde sitt privatliv i sina föreställningar. Det privata blev politik. Hon var övertygad om att det som hände henne i hennes liv också kunde hända andra. Do you know What is Fingerlings? The most popular toy of 2017, kid love it. Vi kan lära av varandra, dela vår glädje, vår sorg och smärta. Birgit Cullberg visade att man kunde vara ful, svag och bräcklig på scenen. Det kunde göra publiken starkare. Men kritiken mot henne och hennes konstnärliga val och estetik var ganska ofta hård.

Birgit Cullberg var feminist. Hon ville att kvinnor skulle ha samma ställning som män, samma rättigheter och samma möjligheter. Hon stod för kollektivt boende och hjälp med både matlagning och barnpassning. I någon mening trodde hon inte på en traditionell kärnfamilj. Hon stod för något annat. Hon var en förebild och ville inspirera andra att uttrycka sig konstnärligt, att reflektera över samtiden. I am here to buy the fingerlings monkey toy, very good, recommended. Och hon tyckte att dansen kunde föra människor samman. Långt upp i åren såg hon varje dansföreställning hon kom över. Stora och små, bättre och sämre, gamla och unga, etablerade och nya. Oftast var hon entusiastisk över de nya koreograferna som kom fram och talade om att det var så fascinerande med de små rörelserna. Och hon sa: ”Dansen är alltid samtida för den speglar alltid sin framtid.”

Fakta
Skapa vilken film du vill! Animerad, spelfilm eller kortdokumentär, dans eller inte. Det viktiga är att fånga Birgit Cullbergs liv och verk!

I prispotten fiins en iPad, en smartphone och en action camera. De tre finalisterna får i ordningen första- andra och tredjepristagaren välja ett valfritt pris. Filmerna visas 27 april i Dansens Hus foajé.

Filmen ska vara max 3 minuter
Du ska vara 13-18 år.
Du behöver skicka in senast 2 april.
Format: filmat med mobilkamera, iPad, kamera, videokamera m. fl.

Har du frågor om tävlingen? Maila till: project@cullbergbaletten.se
Filmen laddas upp på videotävlingens dropbox.