Deborah Hay sätter i år upp sitt ikoniska mästerverk The Match med Cullberg. Verket är en kvartett med många lager, fyra olika solon som presenteras i en ny ordning varje gång, i varje föreställning står ett solo i fokus. The Match har beskrivits som ett roligt och udda verk, som ”en fascinerande och vibrerande kamp om kvickhet”. Cullbergs uppsättning av The Match har premiär på Tanz Im August i Berlin i augusti 2019, som en del av festivalens retrospective över Deborah Hays livsverk.

”Mitt intresse och glädje över att arbeta med Cullberg ligger i deras kollektiva energi och öppenhet att vilja dansa tillsammans. I Cullberg arbetar ett stort antal dansare som överskrider tröskeln för kroppslig intelligens och rörelsevirtuositet ”, säger Deborah Hay om sitt fortsatta arbete med kompaniet. ”Dans är min form av politisk aktivism”, säger Deborah Hay.

The Match hade premiär i februari 2004 på Dancespace 51. Marks Church i New York. Verket skapades för en utvald grupp av erfarna dansare och artister: Ros Warby från Melbourne, Australien, Chrysa Parkinson och Watly Cardona, New York City och Mark Lorimer, London.

The Match innehåller meditation som i övningar osynligt binder dansarna till materialet genom att skapa en mental, känslomässig och kroppslig stränghet, synlig i verket. Arbetet bygger på erfarenhet, uppmärksamhet och uppfattning.

Jennifer Dunning skrev i The New Yorks Times:
”Det finns inget musikaliskt ackompanjemang, så fokus ligger på dansarna: deras mystifierande resor och relationer, både rumsliga och personliga och det tillfredsställande sättet som Hay fördelar dansarna i rummet … i The Matchs underliga och överraskande stiliga värld. ”

Deborah Hay själv sammanfattade verket i en fråga:
”Vad händer om möjligheten att uppfatta tid och rymd som unik och originell inte är ett tema eller en rörelsestil eller ett mål, utan en ram för dansarna att engagera sin kroppsliga intelligens genom en koreografi av material som utmanar den här definitionen?”

Deborah Hay belönades med BESSIE award/New York Dance and Performance Award 2004 för The Match, ur motiveringen: ”en underligt, märklig och obeständig meditation över upplösning som utforskar världar från det vanliga till det förvirrande med en alternerande cast av fyra karaktärer. ”

Deborah Hay
Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Hennes arbete formulerades i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York, en av de mest radikala och inflytelserika postmoderna konströrelserna. Hays verk fokuserar på att ta tillbaka kroppens beroende av lärt beteende genom att vidga fältet från vilket en dansare kan ta sina rörelser. Hon tillbringade många år med att koreografera soloverk för konstnärer som bland andra Mikhail Baryshnikov. Koreografen William Forsythe gav en skjuts till hennes internationella karriär efter att ha sett The Match 2005 på Montpellier Dance Festival. Hay har tilldelats många priser och utmärkelser inklusive det första och banbrytande Doris Duke Artist Award 2012. Den 5 maj 2015 tilldelades Hay titeln Chevallier de L’Ordre des Arts et Des Lettres av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister.
2015 skapade Deborah Hay Figure a Sea direkt för Cullbergbaletten med musik av Laurie Anderson. Verket är ett av kompaniets mest hyllade verk, det har turnernerat i USA och över hela Europa och presenterats på prestigefyllda festivaler som Montpellier Danse och Internationella Festival of Contemporary Dance of the Biennale of Venezia 2018.

The Match
Koreografi: Deborah Hay
Ursprunglig ljusdesign: Jennifer Tipton
Uppdaterad ljusdesign: Ivan Wahren
Med Adam Schütt, Anand Bolder, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska/Suelem de Oliveira da Silva och Eleanor Campbell
Längd: 50-60 minuter, ingen paus
Världspremiär i februari 2004, Dancespace, New York
Cullberg-premiär: Tanz Im August, Berlin, 23 augusti 2019

 

FacebookTwitter

Koreograf: Deborah Hay

Tidigare föreställningar

image